podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Per Bolund (MP): “Vi behöver se till så att företagande fungerar i hela landet”

Publicerad 25 maj 2022
Miljöpartiets Per Bolund var den femte och sista partiledaren som deltog på Företagarnas kongress 2022 i Norrköping. “Det måste bli enklare att vara företagare, regelbördan behöver lättas. Myndigheterna måste sluta “polisa” och börja stödja,” säger språkröret. 
Per Bolund i Norrköping på Företagarnas kongress.

Han är utsedd till den bästa företagsledamoten i riksdagen två gånger. Språkröret kommer själv från en företagarfamilj och pratar med en stor ödmjukhet och beundran gentemot företagare.

– Vi ser att det här är en möjlighetens resa, vi har bara börjat men möjligheterna är stora. Tillsammans kan vi bygga något mycket bättre som inte bara gagnar oss utan även många generationer framåt, vägen går genom företagen, säger Per Bolund och fortsätter:

– Det är inget snack om att vi har rejäla utmaningar framför oss. Men vi ska inte gå med tunga axlar, vi ska se det som en möjlighet till att hitta nya och smarta sätt att göra miljöförbättringar.

Hur ska det gröna samhället finansieras?

– Stora investeringar i samhället kommer ge stora intäkter. De investeringar som tidigare generationer har gjort gynnar oss nu, vi måste vara lika modiga. Vi är ödmjuka inför att det har lagts en grund för ett hållbart och fossilfritt samhälle, men vi behöver jobba vidare. Alla har ett stort ansvar, att inte göra någonting kommer bli kostsamt, säger Bolund.

Hela 90 procent av företagarna tycker att hållbarhetsarbete är viktigt. Något som språkröret var mycket glad över att få veta.

– Efterfrågan internationellt på hållbara produkter är stor. Bilhandlare världen över ställer krav, konkurrensfördelarna för ett land som vågar satsa och ligga ett steg före är stora. Politiken måste våga leda i rätt riktning. Vi ska inte låta oss konkurreras ut av andra företag i världen som inte levererar på samma nivå som våra företag gör, säger Bolund.

Alla storlekar på företag i samma båt

Uppe på scen förklarar språkröret att Miljöpartiet vill förenkla för små- och medelstora företag att ställa om, det ska inte bara vara lätt för de stora företagen. 

– Samhället måste göra en stor insats för att utbilda alla de personer som ska utveckla landet. En viktig väg framåt är att säkra energitryggheten. Vi behöver exempelvis satsa på biodrivmedel och på så vis gynna Sverige och skapa nya jobb, säger Bolund.

Vad kommer du göra för att det ska bli lättare att bedriva företag ?

– Jag tror att kostnaden för att anställa är svår, där är vi stolta över det vi har gjort för att sänka arbetsgivaravgifterna, säger Bolund.

En utmaning, utöver kompetensförsörjning, är svårigheter med tillstånd.

– Tiderna för dessa processer behöver kapas och det måste finnas en trygghet i att man inte nekas. Vi behöver bli bättre på att vägleda och stödja de som ansöker. Och så behövs det fler handläggare, säger Bolund.

Sverige har en inflation som vi inte har sett på årtionden. Priserna för bränsle, el och en rad annat har skjutit i höjden. Dessutom är frågan om hur mycket el vi egentligen har ständigt på tapeten. 

– En farhåga som jag hör från många företagare är den kring resursbristen. Vi har potential att producera mer el i Sverige, det måste satsas där. Den potentialen är, och kommer vara, guld värd. Vi behöver även titta på effektivisering av energin. Miljöpartiet har presenterat ett antal förslag som ska underlätta för företag och privatpersoner att använda sin energi bättre, säger Bolund.

Och slutligen, varför motsätter ni er en Nato-ansökan?

– En värld med kärnvapen blir aldrig en säker värld. Nu koncentrerar vi oss på att skapa fred genom Nato, säger Bolund innan han tackar de 300 åhörarna för att de har lyssnat.

 

Fler nyheter från Företagarna