För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gesällbrev utdelat till en biodlare

Publicerad 4 maj 2022
Företagarna har delat ut Årets gesäll under en lång tid. I år mottog Petra Varenhed som driver Petras bikupa utnämningen. 
Petra Varenhed vid utdelningen. Foto: Mariam Huss

Via Sveriges hantverksråd i Dalarna kommer en lista årligen. Ur den plockas en gesäll som utöver diplom och en bok även tilldelas 15 000 kronor. 

– När vi fick listan i år var det väldigt enkelt, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna syd, när han presenterar vinnaren.

Biodlaren från Jämjö berättade om sitt företag och om huvudpersonerna i hennes liv: bina, som hon kallar för snälla. För många i publiken var en stor del av informationen helt ny och frågorna haglade in. Bland annat berättade biodlaren att det finns så kallade Ligistbin, att en hona kan lägga upp till 2 000 ägg om dagen under sina fem år och att man har gentestade bin med stamtavlor.

– Hur kan man säga att bin är snälla, jag är rädd för stingen, säger Anders Arkenstedt från Företagarna Vellinge.

– De sticker inte på en gång, skrattar Petra Varenhed.

Petra hade med sig sju sorters honung som alla deltagare på regionstyrelsens vårkonferens fick provsmaka. Gissningarna om vad det var för sorter och smaker gick vilt. Inte en enda gång hade någon rätt. 

– En tesked pollen innehåller lika mycket protein som en fläskkotlett, säger Petra Varenhed.

Efter honungsprovningen vallfärdade styrelsemedlemmarna ut till Petras bil för att köpa en varsin burk honung. Det tog inte många minuter innan hela lagret som som hade tagits med var slutsålt. 

Näst på tur för Petra står en utbildning i Italien där hon ska bli honungssommelier. Vi på Företagarna Region Syd vill återigen gratulera, och tacka för provsmakningen.

Fler nyheter från Företagarna