podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Annie Lööf (C): “tröskeln mellan att vara anställd och starta eget företag måste minskas”

Publicerad 20 maj 2022
Centerpartiets Annie Lööf hyllade småföretagare när hon deltog på Företagarnas kongress. “Det pratas mycket om olika krafter nu. Men en kraft som jag tycker vi ska prata mer om är den som ni företagare ger. Det är ni som tar vårt land framåt varje dag. Hos er tar karriären fart, ni formar det sociala och yrkesmässiga livet”, säger hon på scenen.
Annie Lööf på Företagarnas kongress.

Fokus genom hela talet låg på företagande och förenklingar för dessa. Ett löfte om att vi kommer få höra Annie prata mycket om småföretagare under den här valrörelsen avlades.  

– Utan er försvinner de skatteintäkter som hela samhället lever på. Jag hoppas att den valrörelsen som vi nu är inne i kommer handla mer om jobb, småföretagarna, framtidstron och tillväxten i hela landet, säger Annie Lööf.

Att sänka kostnader för företagare är en viktig fråga för Centerpartiet. Fyra av fem jobb kommer från småföretagen, en stor del av skatteintäkterna likaså. 

– För dem som vill växa och anställa är det viktigt att möjligheterna finns. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna för ännu fler, även för långtidsarbetslösa. Jag tror att det finns kraft och potential hos varje människa, man lär sig jobba på sitt arbete och måste ges en chans, med sänkta kostnader kommer det bli lättare att anställa fler, säger Lööf.

Partiledaren berömde de 300 deltagarna och alla de företagare som får Sverige att växa. Men hon påtalade även att hon är medveten om hur stora satsningar och hur mycket jobb alla har lagt ner för att kunna starta sina bolag.

– Det måste bli lättare att våga satsa på sin framtidsdröm. Tröskeln mellan att vara anställd och starta eget företag måste minskas, säger Lööf.

Vad kommer du göra för att det ska bli lättare att bedriva företag?

– Jag kommer göra som jag har gjort alla mina mandatperioder som partiledare. Jag lägger fram förslag på att sänka kostnader så som arbetsgivaravgifter och egenavgifter, säger Lööf.

El och drivmedel på agendan

För att företagens vardag ska gå ihop så måste vissa saker fungera, en sådan sak är energin. Höga elräkningar är ett hinder för många.

– Vi måste se till att sänka elkostnaderna här och nu redan på kort sikt. Vi behöver komma till skott nu och lösa energifrågorna som vuxna människor. Vi behöver sätta oss ner och komma överens för att företag och privatpersoner ska kunna lita på att det alltid finns el, säger Lööf och fortsätter:

– Jag har ingenting emot kärnkraft, men det är inte svaret på dagens problem. De kanske kan lösa en del om tio eller femton år, men det hjälper inte våra företag nu i höst. Därför måste vi jobba brett.

Det senaste året har kantats av höjda kostnader. Drivmedelspriserna har stigit med många kronor vilket har slagit hårt mot företagarna.

– Vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt, vi kan inte sänka klimatet på bekostnad av att sänka priserna. Det är företagen som är grunden även i klimatfrågan. Vi behöver värna om reduktionsplikten utan att det får åkerierna och lantbruken att gå under för att dieseln är för dyr, säger Lööf.

Fler nyheter från Företagarna