podcast news play företagaren I media förmån faq

"De brottsliga vägarna in i företag utvecklas"

I takt med att den digitala världen förändras blir it-brotten vanligare. Marcus Thengius arbetar med digitala helhetslösningar. Säkerhet på nätet blir en allt viktigare del av uppdraget.
Publicerad 4 feb 2022
Marcus Thengius.

Förutom att han är vice ordförande i Företagarna Karlshamn så driver Marcus Thengius två bolag. It-konsult bolaget Circom Soulutions är huvudverksamheten. Där jobbar man med it-lösningar till företag med inriktning på serverlösningar, molntjänster och säkerhet. De är tio personer som jobbar på Circom, de utgår från Karlshamn men kunderna befinner sig över hela Sverige.

Utöver Circom driver han även bolaget Ansuten Hosting som fokuserar på serverdrift och internetkraft. På Ansluten har man två egna serverhallar där kunder kan lagra sina servrar. Dessutom säljer de internetkraft till privatpersoner och företag som är anslutna till fibernät.

Andra it-konsulter köper tjänster av Ansluten. Circom är ett exempel på ett bolag som är återförsäljare av Anslutens tjänster, säger Thengius.

Bolagen levererar helhetslösningar av it-paket.  En viktig del av verksamheten är att arbeta med digitala säkerhetslösningar.

Brotten sker mycket på nätet nu under pandemin. Det är en säkerhetsrisk när fler jobbar på distans. De fysiska inbrottsförsöken blir färre och i stället blir det vanligare med digitala brott, säger Thengius.

Hur kan ett digitalt brott se ut?

Det kan exempelvis vara någon som försöker få information via mejl. Det vanligaste är nog att situationen utnyttjas för att utpressa någon på pengar. Då kan man ha mejlat ut samma sak till miljoner användare och hoppas på att någon procent trycker på länken, säger Thengius.

Det är där it-konsulterna vill hinna komma in redan innan för att förebygga att kunderna utsätts.

Om, eller snarare när, man blir drabbad så gäller det att ha bra rutiner för att kunna vara tillbaka i fullt arbete och produktion snabbt igen, säger Thengius.

Den digitala världen har förändrats. För två år sedan var de digitala mötena ovanliga, i dag är de flesta hyfsat bekväma i den typen av möten.

De brottsliga vägarna in i företag utvecklas. Det handlar om att skapa medvetenhet, att tänka: “när det händer vad gör vi då?” Ett sätt att få en bra bild är genom att skicka ut tester för att se hur många som gått på falska mejl, säger Thengius.

Om it-konsulten ska skicka med ett bra tips så är det att använda tvåfaktorsautentisering. Denna text är en del av vår artikelserie i Företagarna region syd där vi går varvet runt hos våra föreningar och porträtterar en medlem i veckan. 

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.