För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Richard och Anna Johansson är Årets Företagare i Vänersborg

Publicerad 19 apr 2023
Richard och Anna Johansson driver Nuntorp Gård AB samt Västergården Grunsbo AB och nyligen utsågs de till Årets Företagare i Vänersborg för sina framgångsrika verksamheter inom bland annat ekologisk växtodling, vindkraft, nötdjur, skog och biokolteknik.

Grattis till utmärkelsen! Berätta lite kort om era verksamheter

- Vår kärnverksamhet är lantbruk, skog och förnyelsebar energi. Vår senaste satsning är Nuntorp Gård, en fastighet där vi är hyresvärd till många olika verksamheter inom gröna sektorn. Vi driver själva restaurang, butik och konferens där. Vårt mål är att skapa Landsbygden mötesplats och platsen där stad möter land. Platsen blir unik då olika varsamheter samverkar med varandra. Exempel på detta är Nuntorpgymnasiet som samverkar med arrendatorn av mjölkladugården och de två maskinfirmorna som är på plats.

Vilka är era framgångsfaktorer?

- Våra olika kompetenser kompletterar varandra bra. Vi är konservativa men förändringsbenägna. Vi utvärderar varje år, gör förändringar men är inte kortsiktiga. Orädda för att pröva nya saker, gör noggranna analyser och sedan kör vi om vi har en bra idé. Vår engagerade personal är också en framgångsfaktor.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

- Vi var tidiga med Vindkraft, 2008 byggde vi vårt första vindkraftverk på egen fastighet och har sedan investerat i tre ytterligare verk runt om i Sverige. Har egen produktion på 20 GWH. Den produktionsgrenen har varit dålig affärsmässigt i många år men långsiktigheten i företagandet ger bra lönsamhet nu. Fasigheten Nuntorp Gård har tre förnyelsebara inslag. Eget mindre vindkraftverk, solpaneler på tak och en biokolpanna som värmer hela fastighetsbeståndet. Biokolpannan har varit i produktion ett år och är en av få tekniker som lagrar in CO2 från luften och kan binda stabilt C i marken. Pannan är ett pilotprojekt som det ordnas visningar/utbildningar kring.

80 % av vår växtodling sköts ekologiskt, vi är med i ett projekt tillsammans med Chalmers som handlar om hur Lantbruket i framtiden kan bli en kolsänka och gynna biologisk mångfald. På Nuntorp gård har vi varit med i ett projekt för att gynna lokal produktion och konsumtion av mat. I projektet har vi byggt upp en butik med ett skafferi med lokal mat från Västra Götaland. Restaurangen har ett stort hållbarhets tänk och jobbar mycket med närproducerat under namnet Lokal mat med kärlek. 

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare?

- Vi har förmågan att se möjlighet i både stort och smått. Vi gillar att se personal som utvecklas i vår verksamhet. Bred kunskap på många olika områden. Orädda att pröva nya saker.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?

- Som ledare har vi gått från detaljstyrande till att ge mer eget ansvar. Ställer krav men större krav på oss själva.

Som företagare vill vi utvecklas hela tiden och är på nya saker lite för fort ibland. Vi är mycket stolta över att vi har tre nysvenskar som jobbar i våra företag och har gått från utanförskap till att platsa på arbetsmarknaden hos oss eller hos någon annan. Dessa personer tror vi är tacksamma för det engagemang vi gett dem.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

- Jord och skog har större möjligheter än någonsin. Som exempel kommer vi under året prova nya trädslag i skogen som har potential att fördubbla produktionen. Ny åkermark tillverkas inte i någon del av värden. Nuntorp Gård kan blomma ut och utvecklas till en mötesplats där fler vill vara och detta kan skapa affärsmöjligheter.

Juryns motivering

Årets Företagare startade sin resa såsom företagare för drygt 20 år sedan, detta i samband med förvärv av sin första lantbruksfastighet. Årets Företagare har genom åren visat sig vara en mycket skicklig och gedigen företagare inom de olika gröna näringar som bedrivs. Årets Företagare har en stark strävan mot att vara i framkant när det gäller både utveckling och hållbarhet. Vi ser framgångsrika verksamheter inom både ekologisk växtodling, vindkraft, nötdjur, skog och biokolteknik.

För drygt fem år sedan förvärvades en större lantbruksfastighet där b la tidigare bedrivits lantbrukskola. Årets Företagare tillsammans med fru, hade en tydlig vison och plan hur aktuell fastighet kunde fyllas med olika gröna näringar vilket man sedan förvärvet lyckats väl med.

Resultatet är Nuntorp Gård som nu sjuder av olika aktiviteter & företag, främst inom den gröna näringen. Förutom en framgångsrik företagsby bedrivs åter naturbruksgymnasium.

Årets Företagare med fru bedriver själva egna verksamheter på Nuntorp Gård, såsom Nuntorp  Bistro– med både Restaurang o konferenser samt Skafferiet – en gårdsbutik.

Rickard och Anna Johansson, Nuntorp Gård AB samt Västergården Grunsbo AB

Fler nyheter från Företagarna