För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Härryda möjliggör "Made in Sweden"

Publicerad 21 apr 2022
Nyligen utsågs Helene Winberg, vd på FRONTSIDE Electronics AB till Årets Företagare i Härryda.                                                                                                – Vi i Sverige är duktiga på att utveckla ny teknik. FRONTSIDEs primära affärsidé är att se till att även kunna behålla tillverkningen i Sverige istället för att behöva åka runt halva jordklotet för att köpa billig tillverkning, säger Helene, som också engagerar sig i samhället genom att informera skolungdomar om att tillverkning lokalt är framtiden.

Berätta lite kort om ditt företag

– FRONTSIDE Electronics AB är specialister på kostnadseffektiv elektronikproduktion och möjliggör ”Made in Sweden”. Vi har inga egna produkter utan tillverkar på uppdrag av våra kunder. Vi producerar allt från kretskort till en komplett elektronikprodukt. Vi har en av Sveriges modernaste maskinparker och med en unik och effektiv inköpsfunktion och ett nära samarbete med våra kunder sänker vi den totala kostnadsbilden på våra tjänster. Detta gör oss också konkurrenskraftiga mot utlandet och ger svenska produktbolag möjligheten att behålla sin produktion i Sverige och tillsammans skapar vi fler arbetstillfällen i Sverige.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

– Verksamheten genomgick ett generationsskifte 2010 - 2020. Ägarna Robert och Anette Olsson lämnade över bolaget till barnen, mig och min bror Mikael under en 10-årsperiod. Vi hade en otroligt stabil och bra plan på hur vi skulle få både medarbetare, leverantörer och kunder att känna trygghet i vårt skifte. FRONTSIDE är inte längre bara den lilla familjen på fyra, idag är vi en bra mycket större familj än så. Trivsel, jämlikhet och mångfald är något som har legat oss varmt om hjärtat sedan 2015 när vi tog över stafettpinnen.

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i er verksamhet?  

– I Sverige är vi duktiga på att utveckla ny teknik. FRONTSIDEs primära affärsidé är att se till att även kunna behålla tillverkningen i Sverige istället för att behöva åka runt halva jordklotet för att köpa billig tillverkning. Vi preciserade tidigt vad vår stämpel ”Made in Sweden” står för och använder den som en tydlig vision på vart vi vill och vad vi kan erbjuda våra kunder.

Lika viktigt att som det är att få våra kunder att förstå vad vi vill uppnå är det också att få nästa generation att förstå. Vår grundare Robert är idag inte så involverad i det dagliga på FRONTSIDE, han är istället ute på skolor och föreläser om hur det är att vara entreprenör och driva eget. Vi är också väldigt öppna för att visa upp vår fina verksamhet för skolelever och andra intressenter genom studiebesök.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?  

– Jag skulle säga att jag är en relativt lyhörd person, jag väger alltid fördelar och nackdelar gällande det mesta innan jag tar ett beslut, å andra sidan är jag ganska bestämd i min åsikt så det kan vara ganska svårt att övertyga mig. Jag sover många gånger på ett beslut för att inte förhasta mig.
Måste väl kanske också nämna att det är en stor styrka att vara kvinna i en så pass manlig bransch som jag arbetar i.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?

– Jag hoppas att mina medarbetare beskriver mig som en lojal och engagerad person som vill alla väl. Att jag värdesätter vi-känsla framför jaget. Jag arbetar hårt för att släppa på mitt kontrollbehov genom att delegera och visa tillit.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vår vision är inte lika pampig som många andras. Vi vill vara det lite mindre bolaget som värdesätter så mycket mer än bara omsättning. Vi vill vara den lokala och självklara partnern när en elektronikprodukt ska tillverkas i Sverige. Vi ska arbeta med de kunder som ser oss mer som en samarbetspartner snarare än som en leverantör eftersom det också är så viktigt att ha kul samtidigt som man gör affärer. Ett nära samarbete med våra kunder är A och O för att skapa förståelse och den trygghet som är så viktig att ha mellan bolag. 

Juryns motivering:

Företaget är specialister på effektiv tillverkning och har lyckats skapa lönsam produktion i Sverige. En absolut förutsättning för att svensk tillverkning ska vara konkurrenskraftig gentemot utlandet, är att man initialt lägger ner mer kraft på att göra produkten så producerbar som möjligt. Detta lyckas företaget med. Man tar också ansvar för en miljövänligare verksamhet och inte minst för ett aktivt deltagande i samhället genom att informera skolungdomar om att tillverkning lokalt är framtiden. Dessutom engagerar man sig i social hållbarhet, bland annat i form av att anställa nyanlända invånare. Det är med glädje vi delar ut Årets Företagare till: Helene Winberg, FRONTSIDE Electronics.

 

Fler nyheter från Företagarna