podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Teknik, kodning och jämställdhet är vägen framåt för Årets Unga Företagare Lund

I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Unga Företagare Sverige ut till en företagare som är under 35 år. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Unga Företagare i Sverige. Vi har pratat med Årets Unga Företagare Lund!
Publicerad 20 maj 2022
Non Raagaard mottog utmärkelsen Årets Unga Företagare vid LNCs 30 års jubileum den 21:a april. Foto: Företagarna Lund

Hemkodat AB vill ge varje barn möjlighet att lära sig koda. Företaget håller i roliga och kreativa workshops och kurser med syftet att väcka lusten för kodning och digitalt skapande hos barn och unga, utveckla deras digitala skaparförmåga, och ge dem drivkraften att vilja fortsätta utvecklas. Vi har pratat med företagets grundare och ägare Non Raagaard som också mottagit utmärkelsen Årets Unga Företagare Lund!

-Hej Non och stort grattis till utmärkelsen Årets Unga Företagare! Vad var det som gjorde att du valde att bli företagare?

-Tack! Det var faktiskt skoltrötthet som gjorde att jag blev företagare. Jag insåg att jag med mitt relativt korta CV nog skulle få det tufft att söka ett vanligt jobb. En vän till mig hade samma höst startat ett företag som undervisade barn i musik det inspirerade mig att också testa bli egen företagare. Och det har ju gått över förväntan!

-Vad är det ni gör så bra på Hemkodat?

-Vi arbetar med konceptet ”Av unga - för unga” vilket betyder att alla våra medarbetare själva är ungdomar som jobbar med ungdomar. Vi ville skapa jobb för unga personer men vi såg också fördelar med att ungdomar kan relatera och bemöta barn på ett annat sätt än vuxna.

Vi arbetar mycket med jämställdhetsfrågor och vi vill få fler tjejer att jobba i branschen! 

-Vi vet att vår bransch domineras av män och det vill vi vara med och påverka. Det är viktigt med kvinnliga förebilder i branschen.

-Vad är hemligheten till att gått så bra för dig?

-Det är nog en kombination av tur och timing! Det finns ett stort ökat intresse för teknik och kodning och många offentliga aktörer har valt att satsa på utbildningar inom området. Jag har helt enkelt kunnat erbjuda något som har en stor efterfrågan. Vi har haft mycket bra samarbete med våra partners och kunder. Sedan har jag fantastiska medarbetare som gjort enastående insatser!

-Vad gör dig extra stolt i ditt företagande?

-Jag är otroligt stolt över att vi sedan starten 2018 har anställt över 150 ungdomar. För många har det varit deras första jobb. Teknik och kodning är en bransch dit få tjejer söker sig men faktum är att en majoritet av våra anställningar har varit gått till tjejer. Jag vet själv hur svårt det kan vara att få jobb, så att kunna hjälpa jämnåriga med ett ingångsjobb känns helt fantastiskt.

-Därutöver är jag såklart superstolt över vårt arbete med våra ungar som deltar och utbildar sig hos oss.

Totalt sett har vi haft över 9000 deltagare från Skanör i söder till Kiruna i norr.

-Att se hur barnen träffar nya kompisar känns otroligt värdefullt samtidigt som det värmer i hjärtat när de också lär sig något och utvecklas. Att vi har många barn från socioekonomiskt utsatta områden känns också särskilt värdefullt.

-Vilka av dina egenskaper tycker du stärker dig i ditt företagande?

-Jag skulle säga att jag är en ledare som lyssnar in och anpassar mig. För mig är det viktigt att lyssna på synpunkter och att vi tillsammans som ett arbetslag fattar ett beslut som mina medarbetar också tror på! Jag har heller inga problem att delegera uppgifter till mina medarbetare. För mig är det viktigt att alla känner att de är värdefulla och att deras arbete är viktigt! Som ung företagare utan någon större erfarenhet lär jag mig ständigt!

-Vill du ge tre tips till andra unga företagare som vill lyckas?

-Ja absolut! Var ödmjuk - Du är kanske bäst, men se till att inte glömma de som hjälpt dig upp på toppen. Lyssna in - Lyssna på vilka problem och utmaningar människorna har omkring dig, ibland kan det leda till nya idéer, men viktigast är visa att du bryr dig om dem. Våga göra fel - Fel kommer alltid att inträffa, sätt upp dig på hästen igen och rid vidare!

-Stort tack för pratstunden Non och lycka till med ditt fortsatta företagande!

 Fler nyheter från Företagarna