För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så ser intresset ut för stöd till lätt ellastbil

Publicerad 6 mar 2024
Nu har Energimyndigheten öppnat upp ansökningsförfarandet för stöd till inköp av lätt ellastbil.

Från och med 13 februari är det möjligt för företag, kommuner och regioner att under en begränsad tid ansöka om stöd för att finansiera köp av lätta ellastbilar. Det vill säga lastbilar som har en totalvikt som inte överskrider 3,5 ton och som drivs enbart av el, eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller.

Till och med årsskiftet går det att få stöd med upp till 50 000 kronor per fordon. Därefter börjar den procentuella stödnivån och taket per fordon trappas av. Stödet upphör helt och hållet den 30 september 2025.

El-transportbilar: 5 nyheter 2024

Det är Energimyndigheten som tar emot ansökningar och beviljar stödet, som är en den av klimatpremien. Sedan e-tjänsten för att lämna in ansökningar öppnade har det kommit en ström av ansökningar.

− Vi har hittills fått in mellan fem och tjugo ansökningar per dag. Varje ansökan kan dock röra sig om fler än ett fordon, säger Peter Dädeby på Energimyndigheten.

Om den sökande är ett företag ska uppgifter om antal anställda, årsomsättning och balansomslutning anges. På Energimyndigheten finns en vägledning med villkor och steg för steg-information om hur man gör för att ansöka: Vägledning för lätta ellastbilar (pdf).

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna