För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan företag hjälpa krigets offer i Ukraina

Publicerad 7 mar 2022
Kriget i Ukraina upprör och engagerar. Både privatpersoner och företag vill göra skillnad.
Kyiv, Ukraina den 25 februari. Bostadshus förstört av ryskt stridsflyg. Foto: Drop of light/Shutterstock.com

Sedan 2019 är det möjligt för privatpersoner att göra avdrag på skatten för gåvor till ideell verksamhet. Men vad kan man göra som företag?

− Företag får inte göra avdrag för en gåva till en ideell organisation, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Det finns så klart inget hinder för att som företag ge en gåva, men det rör sig alltså om inkomster som ska tas upp i inkomstdeklarationen och beskattas.

– Ibland är inte det viktigaste att undvika skatt utan att stödja något som man känner starkt för, säger Karin Berggren.

Läs även: Hantering av gåvor – tänk på detta

Ge bort utdelning

Däremot är det möjligt för den som driver aktiebolag att före årsstämman fatta beslut om att skänka bort eventuell utdelningen som man är berättigad av genom aktieinnehavet.

− Om du ger utdelningen som gåva behöver du inte betala inkomstskatt på utdelningen, säger Karin Berggren.

Gåvomottagare betalar i regel inte heller skatt på en sådan gåva. Det är mottagaren av utdelningen som ska betala eventuell inkomstskatt och kan eventuellt vara skattebefriad.  

Karin_Berggren_rund_liten.png

− En bra tumregel är att alltid vara tydlig med ändamålet för gåvan, så att det inte uppstår tolkningstvister i ett senare skede, säger Karin Berggren.

Marknadsföring

En annan gränsdragning går mellan vad som är en gåva och vad som är marknadsföring. Om företaget får någonting i utbyte mot att stödja en sak så kan det vara en avdragsgiltig utgift.

− Det företaget får tillbaka behöver någorlunda måste motsvara värdet av det som företaget då sponsrar, säger Karin Berggren.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna