För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Granskning: Osund konkurrens

Publicerad 6 jul 2021
Vad gör man som företagare när man stöter på konkurrens från ett oväntat håll? I det här avsnittet av Granskning träffar vi Emma Ellström som berättar sin historia. Och hon är långt ifrån ensam.
Filmen ovan är inspelad i juni 2021. 

– Kommunen har valt att lägga sitt friskvårdsbidrag till den kommunala friskvårdsanläggningen. Det innebär att personalen på Sandvikens kommun inte har möjlighet att ta ut sitt friskvårdsbidrag på något annat ställe än det som är i deras egen regi. Dessutom till ett pris som är helt omöjligt att matcha; för 75kr i månaden har de kommunanställda möjlighet att träna,  säger Emma Ellström på PT Gymmet. 

Konkurrensen sker inte på lika villkor

– De privata företagen har helt andra villkor att spela på. Prissättningen ska räcka till så mycket mer för att vi överhuvudtaget ska få fram maten på bordet hemma, menar Emma Ellström .

"Det gäller att röja hinder"

Magnus Johansson, expert på konkurrens och offentlig upphandling på Företagarna, menar att det är viktigt med schyssta förutstättningar och lika villkor.

– Som vi hörde i inslaget är det viktigt när det är en konkurrensutsatt marknad, där det finns både offentliga och privata aktörer, att det är schyssta förutsättningar. 

– Generellt sätt så jobbar vi väldigt mycket för att se till att företag kan växa och etablera sig. Det gäller att röja hinder från det som hindrar en fri konkurrens, fortsätter Magnus Johansson.

Du som företagare kan vara med och göra skillnad i arbetet med att påverka, menar Alexandra Hernadi som är politisk strateg på Företagarna.

– Det finns så många som likt Emma försöker konkurrera på marknader där det råder osund konkurrens. Företagarna jobbar stenhårt med att uppmärksamma politiker och beslutsfattare på hur verkligheten ser ut för våra medlemmar. Och där behöver vi era upplevelser. Ett sätt att delta är att gå med i Företagarnas panel där du regelbundet får tycka till om politiska frågor.

Tycker du också att osund konkurrens är ett stort bekymmer? Dela gärna den här artikeln eller länken till filmen youtu.be/jUdVfUUSFcI och sprid ordet vidare. 

Fler nyheter från Företagarna