podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hårdare restriktioner lagom till jul

Publicerad 21 dec 2021
Företagarna är kritiska till att regeringen än en gång ändrar villkoren för landets företagare utan rimlig framförhållning.
Foto: Skärmavbild från regeringen.se

Det blir lite tuffare ett tag nu, sade en allvarlig Magdalena Andersson under regeringens pressträff om pandemin på tisdagseftermiddagen, flankerad av socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Bakgrunden till de nya beskeden är en ökning av smittspridningen och en ökad belastning på hälso- och sjukvården, samt tre nya scenarion som Folkhälsomyndigheten tagit fram som alla pekar på att kurvorna kommer att stiga i olika brant lutning. Till det kommer den nya virusvarianten omikron.

Nya restriktioner från den 23 och 24 december 

Redan den 23 december införs en rad nya restriktioner som påverkar företag och privatpersoner. En dag senare, på själva julafton, träder ytterligare begränsningar i kraft, en dag senare än de övriga eftersom de kräver förordningsändringar. (Se faktaruta.)

Företagarna är kritiska till regeringens hantering av de nya åtgärderna.  

− Det är otroligt nonchalant av regeringen att nu, fem dagar efter en pressträff om att tidigare besked gäller, presentera kraftiga generella restriktioner. Arrangörer och krögare har bara ett dygn på sig att anpassa verksamheterna. Det är helt ohållbart att bedriva näringsverksamhet i Sverige under de här förutsättningarna, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.

Stödåtgärder klen tröst 

Under pressträffen med regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade näringsminister Mikael Damberg att det kommer att bli möjligt att ansöka om omställningsstöd och omsättningsstöd även för januari månad, utöver beskedet om att stöden gäller för december, som gavs i förra veckan. Näringsministern meddelade även att regeringen inom kort kommer att remittera ett förslag om att slopa karenstiden i korttidsstödet som gör att företag som fått stöd inte kan söka igen förrän efter 24 månader. Dessutom kommer Skatteverket att ta över handläggningen från Tillväxtverket.  

− Stödåtgärderna som nu aviseras är en klen tröst. Vi vet sedan tidigare att de inte är tillräckliga och att det tar alldeles för lång tid innan de här pengarna når ut till företagen. Stöden bygger på minskad omsättning, men hur ska man som företagare få ersättning för alla ökade kostnader som kommer med att ta in extrapersonal, ändra i lokaler och liknande när regeringen endast tillåter sittande publik? säger Pontus Lindström.

Nya restriktioner och rekommendationer från 23 och 24 december

Från och med den 23 december införs en rad nya restriktioner:

  • Alla bör undvika trängsel
  • Alla som har möjlighet bör arbeta hemifrån för att minska kontakterna i samhället och minska risken för trängsel i kollektivtrafiken
  • Handelsplatser, mässor och platser för kultur och fritidsverksamhet ska garantera 10 kvadratmeter per person för att undvika trängsel
  • Serveringsställen får bara ha sittande gäster och ska hålla avstånd om en meter mellan sällskap
  • Endast sittande gäster på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med 20-500 personer, oavsett vaccinationsbevis eller ej
  • Vaccinationsbevis på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer
  • Avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus fram till den 16 januari.

Från och med den 24 december gäller dessutom:

  • Platsbokning på vissa tåg- och bussresor
  • Tak på maximalt 50 deltagare i lokaler som används för privata sammankomster.
Fler nyheter från Företagarna