För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Vi vill dela med oss av vår kunskap"

Publicerad 28 okt 2020
Nystartat företag under coronakrisen? Javisst går det bra, om man är i rätt bransch, fick duon bakom trädgårdsföretaget Gardenistas erfara.

Lena Nordqvist och Martina Selinder driver företaget Gardenistas, som säljer jord, pimpsten och erbjuder trädgårdskonsultation och design. I maj 2020, mitt i brinnande kris, drog de igång i skånska Löddeköpinge. Men i rätt bransch. När mycket annat stannade var trädgårdsintresset på topp hos många.

– Vi kunde nog inte haft det bättre i sommar, om man ser till intresset för våra tjänster. Helt plötsligt har hela branschen fått ett helt nytt fokus. Vi tittar också på ett nytt intressant samarbete med marknader utanför Sverige, säger Lena Nordqvist.

Dela med sig av kunskap

Arbetsdagarna är långa, från sextiden på morgonen till halv nio på kvällen.

– Vi jobbar på ett företag på dagen, och ett eget kvällstid. Ritar 16-18, och sen har vi kundbesök och leveranser på kvällar och helger.

Att hjälpa andra, som gör fel och plöjer ner pengar i onödan, var främsta anledningen till att de ville starta eget.

– Folk köper träd för flera tusen kronor styck och sen ställer ner det på fel plats i fel jord. Vi vill dela med oss av vår kunskap, samtidigt som vi får jobba med vårt intresse och vidareutbilda oss själva. Vår konsultation är oftast insparad redan vid första rundan i plantskolan.

I uppstarten stötte de på flera oväntade hinder. En sådan sak som att få ett bankkonto var inte självklart.

– De ville ha en budget och affärsplan. Det tog tre möten och tre veckor innan allt var spikat. Ofantligt tidskrävande för oss som ville komma igång och hade kunder som väntade, säger Lena Nordqvist. Vi missade faktiskt en stor del av vårförsäljningen, årets viktigaste säsong i trädgården.

Född företagare

Korta beslutsvägar och självbestämmanderätt är det bästa med att driva företag, tycker de. Martina Selinder konstaterar visserligen att hon egentligen kanske inte identifierar sig som företagare, än.

– Men jag har nog alltid haft det som mål ändå. Nu har jag börjat intressera mig för det mer och mer och försöker lära mig allt jag kan, säger Martina Selinder.

Lena Nordqvist däremot är född företagare, känner hon.

– Alla jag känner har varit företagare sedan jag var liten. Jag är en idéspruta, men det jag tycker är krävande är pappersbiten, administration. Jag har jobbat som anställd under ganska lång tid men det är jättejobbigt. Det är för långa beslutsvägar, jag har jobbat inom kommunal verksamhet och det gjorde mig vansinnig. Jag vet hur frustrerande det är när det finns när för många regler att förhålla sig till och allt ska diskuteras flera varv innan beslut kan fattas.

Att ha företaget tillsammans tycker de är en fördel, de har bra stöd av varandra. Därtill hittar de stöd i organisationen Företagarna.

– Vår kontakt med Företagarna kom via att vi behövde Företagarnas försäkringar, sjukvårdsförsäkring och juridik. Kanske speciellt fraktavtalet är viktigt. Många gånger är frakten är dyrare än produkten.

Målet för Gardenistas är inte att bli störst eller tjäna mest.

– Men vi ska ha roligast, och göra det vi gör riktigt bra!

4 tips till den som ska starta eget

Lena Nrdqvist och Martina Selinder på Gardenistas om vad de vill säga till den som är i startgroparna till att bli företagare:

  1. För det första: Ha något du brinner för, som du är redo att fullfölja.
  2. Förbered dig med kunskap inom företagsekonomi och marknadsföring
  3. Underskatta inte kraften i sociala medier
  4. Hitta sätt att nå ut så att du identifierar din målgrupp
Fler nyheter från Företagarna