För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Präktigt självmål av pensionsgruppen

Publicerad 10 mar 2020
Företagarna beklagar att pensionsgruppen bryter mot principen om att pensionssystemet ska vara självfinansierat och autonomt.
Erik Ageberg.

Nyligen presenterade den så kallade pensionsgruppen en överenskommelse om att höja pensionerna nästa år. De pensionärer med en allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor kan få som mest 600 kronor ytterligare per månad. I praktiken innebär överenskommelsen ett nytt bidrag – en ny socialförsäkring – som finansieras genom statsbudgeten.

Avsteg från stabilitet om pensionssystemet

Förslaget ska kosta fyra miljarder kronor och ska finansieras genom statsbudgeten. Därmed bryter pensionsgruppen mot den tidigare principen om att pensionssystemet ska vara självfinansierat och autonomt.

− Det är ett avsteg från 25 år av stabilitet. Principen om självfinansieringen som varit styrkan i pensionssystemet har nu upphört. I stället har pensionsgruppen verkligen kladdat till det, säger Erik Ageberg, Socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Sedan 1 januari 2020 är det i praktiken ingen skillnad i inkomst mellan de som jobbat hela livet till låg lön och de som inte jobbat alls eftersom regeringen valde att höja garantipensionen och bostadstillägget.

− Återigen visar politiken att det inte lönar sig att ha jobbat till låg lön längre. Den som arbetat drabbas relativt den som inte gjort det, säger Erik Ageberg.

Eget ansvar satt på undantag

Företagare, som är välfärdens finansiärer, jobbar redan längre dagar, fler dagar i veckan och längre upp i åldrarna. De tar verkligt ansvar. Inte bara för sin egen försörjning och pension utan för alla de nästan två miljoner människor som jobbar i företag med färre än 50 anställda.

− Visst måste vi kunna assistera de som hamnat i kläm. Men hur länge ska vi hålla de som inte tar ansvar för sin egen pension under armarna? Dessvärre innebär pensionstillägget att enskilda återigen undkommer ansvar för sin egen pension, säger Erik Ageberg.

Medelåldern har ökat med flera år sedan det nya pensionssystemet infördes, men vi går fortfarande i pension innan 65. En tumregel Pensionsmyndigheten använder sig av är att pensionen ökar med 6 till 11 procent per månad om förmånstagaren går i pension ett år senare. Det är värt mer än 600 kr i månaden.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna