podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Därför är affärer med offentlig sektor viktig för din tillväxt

Publicerad 9 mar 2020
Byggföretaget Fam Sundgren Bygg började göra affärer med offentlig sektor och ökade snabbt sin tillväxt. Här ger Richard Sundgren sina bästa tips till alla småföretagare som funderar på att ge sig in i offentlig upphandling.
Visma Opic Upphandlingskoll har varit ett nödvändigt verktyg för Fam Sundgren Bygg ska kunna arbeta strategiskt med offentliga upphandlingar.

Fam Sundgren Byggs ambition från början var att köpa mark, bygga villor och sälja dem till privatpersoner. Men det blev varken någon mark köpt eller villa byggd utan familjeföretaget fick snabbt uppdrag av privatägda fastighetsägare och verksamheter, vilket gjorde att företaget började växa. Hösten 2014 började Richard och hans företag arbeta på uppdrag av offentlig sektor via en leverantör som hade avtal med Sigtuna kommun. Avtalet möjliggjorde samarbetet vilket var nödvändigt för leverantören som var ett bolag utan anställda. De hade formaliakunskapen för offentliga upphandlingar medan Fam Sundgren Bygg hade musklerna. Resultatet lät inte vänta på sig för Fam Sundgren Bygg som snabbt fick ökad tillväxt och trygga affärer, tack vare att de gav sig in i offentlig upphandling.

Visma Opic Upphandlingskoll ger koll på affärsmöjligheterna

I dag har Richard själv den kunskap han behöver för att kunna lämna anbud på offentliga upphandlingar i byggbranschen. För att möjliggöra detta har bolaget de senaste tre åren använt Visma Opic Upphandlingskoll för att snabbt och enkelt kunna se vilka upphandlingar i byggbranschen som är aktuella för dem. Richard vet att det kan kännas komplicerat innan man har gjort en affär med offentlig sektor och den första upphandlingen känns alltid svårast. Men med hjälp av Visma Opics profilexperter skapade han rätt bevakningsprofil vilket har gjort att han bara får information om de affärer Fam Sundgren Bygg vill ha.

Offentlig sektor skapar trygghet

Richard Sundgren tycker att affärer med offentlig sektor skapar en helt annan trygghet än vad affärer med privata aktörer gör. Det är en mindre risk och det är ett jämnt och stadigt flöde, vilket gör att det är lätt att hantera personal. Har du endast jobb på entreprenad är jobbet inte längre än den beställningen, vilket gör det svårare att anställa. När man har uppdrag från offentlig sektor blir det mycket enklare och man kan ställa lite tuffare krav på sina anställda och den kvalitet de levererar. Man vågar anställa för att man vet att det finns täckning då offentlig sektor är mer betalningssäkra.

Richards tips till alla som funderar på att göra affärer med offentlig sektor är att våga. Det handlar om att lära sig läsa upphandlingar och hitta fallgropar, det är A och O. Erfarenhet och kunskap ger större självförtroende och gör att frågetecken minskar.

Fam Sundgren Bygg har ambitionen att fortsätta med offentliga affärer. De har svarat på massa nya upphandlingar i offentlig sektor och ser ljust på framtiden.

Vill du också bli bättre på affärer med offentlig sektor?

Som medlem i Företagarna har du tillgång till ett unikt och effektivt startpaket för att vinna fler affärer. Läs mer om hur Visma Commerce kan hjälpa dig att hitta affärsmöjligheter inom offentlig sektor.

Denna artikel är en betald annons av Visma Commerce.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna