För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Coaching behövs nu mer än någonsin

Publicerad 11 maj 2020
International Coaching Federation Sweden (ICF) vill att coaching ska räknas som friskvård.

Coaching är en viktig del i utvecklingen inom såväl företag som organisationer. International Coaching Federation Sweden (ICF) samlar landets professionellt utbildade och certifierade coacher och förbundet är ett av Företagarnas anslutna branschförbund.

− Professionell coaching syftar till att finna hållbara lösningar på låsningar och bygga på framtiden. I sviterna av covid-19 behöver vi nu mer än någonsin utforska nya tankar och angreppsätt, på såväl makro- som mikronivå. Om vi fortsätter göra så som vi alltid gjort kommer vi få det vi alltid fått, säger Dennis Larsson, ordförande för ICF Sverige.

Tufft för professionella coacher

I sviterna av Corona-pandemin ser många företagare hjälplöst på när deras livsverk faller sönder på grund av uteblivna affärer eller uteblivna kunder. Trots att coacher kan tyckas behövas mer nu än någonsin tidigare så har många det tufft. Särskilt för de som jobbar med utveckling av team och grupper, medan de som jobbar med individuell coaching fortfarande har uppdrag, om än få nya bokningar.

Vilka er branschs största utmaningar framöver?

För många coacher är just nu den största utmaningen att överleva. Om man haft de största intäkterna från teamutveckling och från att hjälpa arbetsgrupper har man sett det mesta av det bokats av och inga nya uppdrag kommer in. Många försöker ändå se framåt och hitta nya möjligheter som att ta fram fler tjänster och jobba online.

Förutom de akuta ekonomiska utmaningarna som alla branscher har med sinande efterfrågan så är utmaningen för oss att det läggs för lite fokus framåt, på de strategiska post-corona-frågorna både i näringslivet och inom det offentliga. Det kommer både att drabba ekonomin och oss som bransch. Professionella coacher är viktiga för en effektiv omstart av ekonomin.

Samhället står inför en stor utmaning om många blir arbetslösa eller behöver omplaceras och börja med nya arbetsuppgifter. Risken ökar för psykisk ohälsa och att människor mår dåligt. Då kommer det att behövas coacher som stöttar i förändringsarbetet.

Hur ser ni på regeringens krispaket?

Branschen lyfter främst möjligheten till korttidsarbete som viktig, men tycker också att det vore önskvärt att korttidspermitteringen var knutet till utbildningskrav, dvs den tid du inte jobbar förväntas du utbilda dig.

Vilka ytterligare åtgärder ser du som nödvändiga framöver?

Det är viktigt för oss att efterfrågan kommer igång snart igen. Några saker som skulle underlätta för att få igång branschen igen är konsultcheckar, uppmaningar till myndigheter att upphandla konsulttjänster och att coaching ses som friskvård och checkar kan delas ut till personalen.

Kostnadsfri coaching 

ICF Sverige erbjuder just nu Företagarnas medlemmar kostnadsfri coaching av professionella coacher, 3 x 1 timme, för att hantera den svåra situation som uppstått i och med coronakrisen.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna