headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Almedalen en källa till kreativitet

30 jun 2020
Den politiska kalendern hittar nya former nu när Almedalsveckan inte kan genomföras, men det finns annat som inte går att efterlikna.

Är det en slump att just Visbys vindlande gränder och krypin lockar över fyrtio tusen personer till Almedalsveckan ett vanligt år? Sannolikt inte. Kanske handlar det om mer än att Visby är en vacker sommarstad? Det finns inga raka spår i den medeltida stadsbilden. Den är som gjord för spontana möten och oväntade perspektiv. Kort sagt, här finns förutsättningar för det som många förknippar med en av de mest eftersökta men nyckfulla egenskaperna: kreativitet.

Plats för kreativitet

Apples grundare Steve Jobs sade att kreativitet kommer ur spontana möten och slumpmässiga diskussioner. ”Du råkar springa in i någon, frågar vad de gör, du säger wow och rätt vad det är bubblar alla möjliga idéer.”

Den här veckan skulle det bubbla av sådan spontanitet i Visby. För även om det fortfarande är de politiska partiernas dagar som utgör navet i Almedalsveckan så är det alla de andra mötena, arrangemangen, pratstunderna och debatterna som gör att politiker, påverkare, journalister, företagare och andra vallfärdar till Gotland i månadsskiftet juni-juli.

− Det är en sorg att det inte blivit något i år, för det är den enda veckan som det går att gå fram till vem som helst och prata. Gör man så andra gånger tror folk att man är knäpp, men atmosfären är så inbjudande och avspänd. Alla pratar med alla, säger Nancy Yussef, Företagarnas ordförande på Gotland.

”Det hade inte hänt annars”

Nancy berättar att hon i vanliga fall brukar inleda Almedalsveckan med ett djupt andetag. Sedan är det bara att köra på. Det är veckan då hon tar en paus från det vanliga företagandet, minglar och skapar kontakter.

− En gång blev jag medbjuden på en middag arrangerad av en bank och hamnade runt ett bord där alla var fastighetsägare. Under kvällen kände jag allt mer att det här är en bransch som jag måste in i. Året efter hade jag gjort min första fastighetsaffär. Det hade inte hänt annars, säger hon.

Turisterna har börjat återvända så smått och en och annan almedalsaktivitet äger rum fast i miniatyrskala. Vad lättnaderna i restriktionerna betyder för besöksnäringen vill inte Nancy Yussef sia om, eftersom alla har fullt upp med att fixa för att rädda det som går av säsongen.

− Att dra igång något nytt kostar pengar och att planera för att göra det kostar också pengar. Det är många som inte har det nu, säger hon. 

Ringar på vattnet

En sak är hon dock säker på. De som ondgör sig över att Almedalens myller tar fokus från det politiska samtalet har fel.

− Om inte företagen fanns här för att träffa folk egen som leverantörer skulle det politiska samtalet inte kunna föras eftersom det är allt som händer runt den politiska scenen som skapar intäkter och skattepengar, säger Nancy.

Möten med människor 

Lina Skandevall är Företagarnas Almedalsgeneral. Att veckan ställts in i år märks, eftersom Almedalen är en viktig del av Företagarnas årscykel vad gäller opinionsbildning. Det betyder i vanliga fall mycket arbete med att skapa debatt inför, under och efter veckan.

− Vi har fått ställa om formerna för vår opinionsbildning under sommaren, men jag känner mig helt lugn med att vi kommer att lyckas bra med det, säger Lina Skandevall.

Alexandra Hernadi, politisk strateg på Företagarna, håller med. Under våren har Företagarnas mediala närvaro ökat tre gånger jämfört med föregående vår.  

− Vårt opinionsbildningsarbete har verkligen gått på högvarv denna vår. Tack vare detta har vi lyckats nå ut med flera viktiga segrar som stöttat våra medlemmar, där många drabbats väldigt hårt av krisen, säger Alexandra Hernadi.

Lina Skandevall håller med Nancy Yussef om att det är nätverkandet, kontaktskapandet och energin i alla spontana möten som gör Almedalsveckan speciell.

− Det föds många idéer i mötena som man sedan kan ta upp efter semestrarna. I år blir det inte på samma sätt. Man kan inte spontanfika med någon man inte känner genom videomöten. Vi är nog många som längtar efter att få träffas igen, säger hon.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap