headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Presskrönikan: Regelkrångel i medieskugga

Ibland har man tuffa dagar. För ett politiskt parti kan en sådan bestå i att ett av ens viktigaste utspel under året drunknar i medierapportering om helt andra saker.
Publicerad 4 maj 2018

Centerpartiet fick nog i alla smaka lite på detta fenomen när de förra veckan presenterade sin skuggbudget. De konkurrerade nämligen med två stora nyhetshändelser: konstitutionsutskottets utfrågning av Stefan Löfven med anledning av skandalen på transportstyrelsen, såväl som det oväntade beskedet att Försäkringskassans dåvarande generaldirektör fick sparken.

Medvetna medieskuggor

Tajmingen för nyheten om den sparkade generaldirektören gav genast upphov till spekulationer om att det kan ha varit en avledningsmanöver för att dra medieskugga över statsministerns utfrågning. Huruvida så är fallet låter vi vara osagt, men att partierna försöker dra uppmärksamheten bort från sina motspelare, eller som i det här (eventuella) fallet avleda från en ”mindre gynnsam” medial situation, både sker och hör till vanligheten. Alldeles oavsett kan vi nog konstatera att den före detta generaldirektören troligen hade den tuffaste dagen av samtliga inblandade, för centerpartisterna behöll i vart fall sina jobb.  

Väntade men olyckliga rapportresultat

En annan grupp som stundvis upplever tuffa dagar i skuggan myndigheter är småföretagare. Inte minst vi på Företagarna har varit flitiga med att uppmärksamma detta under våren genom Värsta regelbördan. Att ett av resultaten från den purfärska rapporten Jobbskaparna del 1: Stolthet och svordom bekräftar småföretagens våndor med komplexa och omfattande regelverk är därför inte förvånande. Det som däremot är något förvånande är varför inte fler politiker sträcker sig efter den lågt hängande frukt som minskad regelbörda för småföretagen är.

Ökande regelbörda

Det beräknas att företagens kostnader för att efterleva regelverken ökar med över en miljard årligen. I snitt ägnar företagare tio timmar i veckan på administration. Med detta, och en konservativ uppskattning av hur tröga tillståndsprocesser kan vara kostsamma både i tid och pengar för många småföretagare, är det för oss på Företagarna inte svårt att dra slutsatsen att regelbördan måste minska. Med modern teknik och digitalisering har, som Företagarnas vd. påpekar, förutsättningarna för att göra småföretagares kontakt med myndigheter enklare aldrig varit bättre.

Därför arbetar vi målmedvetet i valrörelsen för att dra frågan regelkrånglet ut ur skuggorna. För vem vet? Nu när våren lider mot sitt slut och sommarens valrörelse verkligen tar fart kanske en och annan politiker kommer se ljuset.

Hannes Mård,
Pressekreterare på Företagarna

Fler nyheter från Företagarna

Tidningen Företagaren prisad

Företagarnas medlemstidning Tidningen Företagaren belönades med silver i Svenska Designpriset i kategorin personal- och medlemstidning.

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen