För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Finansiering svår nöt att knäcka för många småföretagare

Publicerad 31 dec 2018
Många småföretagare har svårt att finansiera verksamheten med banklån under tillväxtfasen. Det visar nu ännu en undersökning.

I Svenska Dagbladet intervjuas småföretagare som har erfarenheter av hur svårt det kan vara att få banklån, apropå en rapport från Visma. Rapporten pekar på betydelsen av privata lån från familj, släkt och vänner för många småföretagare som behöver finansiera sin verksamhet. ”Ett tag var jag på banken nästan en gång i kvartalet och fick nej alla gånger” säger en av företagarna i artikeln.

Bilden känns igen från Företagarnas finansieringsrapport som presenterades i våras. Den visar att över hälften av småföretagaren uppger att det är svårt att få extern finansiering i tillväxtfasen. Familj och vänner blir en viktigare långivare, men det är inte utan en privatekonomisk risk för de inblandade.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg intervjuas i artikeln i Svenska Dagbladet och pekar på att bankernas affärsmodeller är inriktade på lån till hushåll.

– När någon ringer och vill ha företagslån då blir det besvärligare. De vill tjäna pengar och minimera sitt risktagande, därför ställer de höga krav på låntagaren, säger Daniel Wiberg i SvD-artikeln.

Läs artikeln Rapport: Småföretagare tvingas låna av vänner i Svd Näringsliv. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna