För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

UF nominerade till Nobels fredpris ännu en gång

Publicerad 17 feb 2023
Förra året nominerades Junior achievement worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, till Nobels fredspris. Det var ett glädjande och uppmuntrande besked som nu har upprepats. Den globala och ideella utbildningsorganisationen har nominerats till det hedersamma priset för andra året i rad.

Ung Företagsamhet startade år 1980 i Sverige och är en del av det internationella nätverket JA Worldwide. De utgör en stark koppling mellan skola och näringsliv. Ung Företagsamhet i Sverige har utbildat över 560 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom UF-företagande.

– Vi är otroligt glada, hedrade och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sådant erkännande för andra året i rad. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och att de tidigt får lära sig entreprenörskap förbereder dem bättre för både livet och arbetslivet. Det påverkar inte bara individer utan bidrar också till en positiv samhällsutveckling. Det är den här nomineringen verkligen ett kvitto på, säger Pontus Ekstam, tf vd på Ung Företagsamhet i Sverige i ett pressmeddelande.

JA Worldwide har arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet sedan 1919 och finns i över 100 länder. Nu har de, för andra året i rad, nominerats till Nobels fredspris 2023 för sitt arbete. De försåg bland annat 15 miljoner unga med en utbildning i entreprenörskap under föregående år. Det var en framstående professor i juridik och internationella frågor som nominerade organisationen.

– Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. I över 100 år har JA Worldwide verkat i områden med politisk instabilitet, våld och krig, med att hjälpa unga att bygga upp deras entreprenöriella förmågor och ekonomiska motståndskraft. Genom arbetet med att bygga upp miljoner av ungas ekonomiska egenmakt uppmärksammas JA Worldwide år efter år som en av världens tio främsta icke-statliga organisationer (NGO:s), säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

Fler nyheter från Företagarna