För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Bollebygd 2022

Publicerad 30 jun 2022
Ett 50-tal personer hade samlats på La Familia, däribland politiker och andra lokalprofiler, för att uppmärksamma Årets Företagare, och Årets Unga Företagare i Bollebygd. Vid ceremonin under kvällen överraskades samtliga pristagare. Företagarnas ordförande David Lidevi delade ut priset och det var Gymägaren Jonas Granlund som fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare i Bollebygd 2022. Han var klart chockad över utmärkelsen.
Årets Företagare i Bollebygd 2022

Berätta lite kort om ditt företag? 

- Jag har alltid drivits av att bidra, utveckla och hjälpa andra. Redan som 15 åring växte en dröm fram i mig att en dag starta ett gym där jag kan coacha och hjälpa människor med sin hälsa och träning. Jag gjorde några tappra försök lokalt att öppna gym i Göteborg där jag bodde då, men tyvärr blev det aldrig av och det var såklart krångligt och utmanande att få till finansiering som tonåring.

2007 berättade en vän till mig att Bollebygds gym var till salu. Denna möjligheten ville jag definitivt fånga. Redan dagen efter gjorde jag ett muntligt avtal med säljaren och sedan dagen därpå, skriftligt. Det var ett hastigt och vågat beslut, men magkänslan kändes rätt.

”Ingen annan ska ju stå i vägen för mina drömmar!”

Gymmet var på bara 125m2, som jag direkt döpte om från Gym Å Sånt till Styrkebolaget. Jag köpte också upp hela gymutrustningen från dåvarande ägare och var mer taggad på framtiden än någonsin. Utöver mitt ordinarie jobb på Rusta gick resterande tid åt Styrkebolaget. Från start var det röda siffror och 63 medlemmar och det blev direkt en utmaning att vända. Jag bestämde mig då för gå all in och säga upp mig från Rusta och satsa helt och hållet på min dröm. Då hände något stort. Medlemsantalet tredubblades och vi växte snabbt ur lokalerna, så jakten på ny lokal blev ett faktum. Efter noga rekande och många besök hittade jag äntligen en ny lokal som motsvarande mina krav, med hela sju gånger större yta. Kontraktet skrevs redan inom några veckor. Spännande nog hade hyresvärden inte pengarna som krävdes till renoveringen. Det fattades över en miljon kronor för att färdigställa dom nya lokalerna. Men med lite hybris, en rastlös hjärna och otroligt få sovtimmar löste vi problemet med härliga vänner och kontakter som hjälpte till med bland annat målning, inredning och flytt.

2009 i oktober slog vi äntligen upp portarna för vårt nya träningscenter. Vi tog nu steget från småskaligt gym, till en modern träningsanläggning. Namnet Styrkebolaget passade inte längre in och byttes ut mot det mer passande namnet Genki. Genki är hämtat från japanskan och står för hälsa, välmående och energi.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?- Vi gillar att gå utanför ramarna i både atmosfär och gemenskap och gillar att hämta inspiration och lära oss från alla möjliga branscher, inte bara gymbranschen. Vår barnpassning är exempelvis inspirerat från Liseberg och när det gäller vår medarbetarpolicy tittade vi mot Google och såg upp till mycket utav deras satsningar. Det som också gör oss unika är att vi har 40 dagars öppet köp, vilket ingen annan i Sverige har. Vi har även haft kö flertalet gånger för att bli medlem när vi byggt ut. Den främsta anledningen är helt klart mina fantastiska medarbetare.

Prestigelöst och familjärt ställe som får fler att träna och förbättra sin hälsa på riktigt! Vi satsar och vill ha Bollebygd som Sveriges friskaste kommun.

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i er verksamhet?

 -Vi jobbar på många olika plan med vår verksamhets hållbarhet. Allt från miljösortering till att vår lokal lagrar solenergi som jordvärme. Även all ljussättning är bytt till ledbelysning. Vi mäter också vår förbrukning och ser över våra rutiner löpande.

I övrigt sponsrar vi flera välgörande ändamål som prostatacancer-, barncancerfonden, diabetesfonden och har varit huvudmål för insamling till barn i Afrika. Det känns också viktigt att satsa och utbilda våra personliga tränare om olika sjukdomar så vi kan hålla föredrag för att skapa förståelse och kunskap i ex. diabetes. Den största ekonomiska stöttning som vi ger satsar vi på det lokala föreningslivet där fokuset är på ungas aktiviteter och hälsa. 

Något annat vi är stolta över är att vi är störst i Sverige på personlig träning sett till omsättning och att vi satsar vi på helheten i varje individs resa och inte bara punktinsatser. Medarbetare är A och O så här är det viktigt med deras utveckling och trivsel som vi jobbar fram tillsammans. Jag brukar skämtsamt säga att så länge ni har högre lön än mig och har riktigt kul på jobbet så är jag nöjd.

Vilken är din största styrka som företagare? 

-Det är en svår fråga. Men något jag lärt mig genom livet är att man aldrig ska ge upp och eller sluta kriga för det som är viktigt. Min största livsutmaning har alltid varit min led och muskelsjukdom, hEDS som i sin tur tagit med sig ytterligare 42 sjukdomar. Men sjukdomen har aldrig fått bestämma över mig, utan istället inspirerat mig till att bestämt sträva efter att göra allt jag kan för att göra min och andras gårdag avis. Det är också viktigt för mig att alla medarbetare skall känna att dom älskar det dom gör, känna sig delaktiga och också få en uppgradering i livet.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget? Finns det planer/tankar på att växa?

-Vi kommer säkert växa mer, men den närmsta tiden kommer vi satsa på lite ombyggnationer för att skapa en ännu bättre trivsel. Vi är också i fullgång med test av en ny mobilapp för digitala träffar och där träningen kommer kunna castas hemma framför TV eller i mobilen i trädgården. Friheten kommer vara nyckeln där man kan ta med träning och sina vänner, vart man vill.

En egenutvecklad träningsdagbok är också något vi tittar på där maskinerna känner igen dig samt vikt och motstånd.

En annan framtidsidé är att kanske öppna en primärvård där vi vill kunna förebygga fler skador och satsa på en ännu större helhet inom hälsa. Visionen är att göra Bollebygd till Sveriges friskaste kommun. Hur häftigt hade inte det varit?

Motivering:

"Entreprenörskap och driv är något vissa har i sig. Det har årets vinnare. Genom sin drivkraft och sitt engagemang har han både utvecklat sitt företag som haft tillväxt, med lönsamhet, år för år. Men också har årets företagare lyckats men något smått unikt i en relativt liten ort som Bollebygd. Nämligen att få till ett toppmodernt gym med många olika träningsmiljöer och för alla träningsformer där både yngre och äldre får möjlighet till förbättrad hälsa. Att marknadsföra sig och expandera med finess är något som årets företagare också gjort framgångsrikt. Givetvis har detta även resulterat i nya jobbmöjligheter och arbetstillfällen på orten vilket alltid är positivt.
"Det är med stor glädje vi i Företagarnas lokalavdelning här i Bollebygd ger utmärkelsen Årets Företagare i Bollebygds kommun 2022 till, Jonas Granlund som driver Genki AB."

banner-AF-AUF-samlingssida-2022.jpg

Fler nyheter från Företagarna