För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Breddad klimatpremie ger stöd till lätta ellastbilar

Publicerad 30 jan 2024
Den 13 februari införs ett nytt tillfälligt stöd för lätta ellastbilar.

Den som köper lätta ellastbilar kommer från och med 13 februari kunna få upp till 50 000 kronor i stöd per fordon. Stödet är tillfälligt och kommer att trappas ner successivt för att fasas ut i slutet av 2025, står det i regeringens pressmeddelande.

Stöd till köp av lätta ellastbilar

Det nya stödet blir en del av klimatpremien för vissa miljöfordon som administreras av Energimyndigheten. Genom klimatpremien har hittills företag, kommuner och regioner som ska köpa en miljölastbil, en eldriven arbetsmaskin eller en miljöarbetsmaskin kunnat få stöd. Nu breddas premien till att omfatta även lätta ellastbilar.

Hur kan företag ta del av stödet vid köp av lätta ellastbilar?

Fortsatt stöd till fordonsgaslastbilar

Regeringen genomför samtidigt en ändring som innebär att stödet differentieras för tunga lastbilar. Det innebär att fordonsgaslastbilar även fortsättningsvis kan få ta del av klimatpremien. Samtidigt höjs takbeloppet från 20 till 25 procent av inköpspriset för dem.

– Genom att bredda klimatpremien till lätta ellastbilar och differentiera stödbeloppen för tunga fordon skapas bättre förutsättningar för en omställning och elektrifiering av fordonsflottan, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Energimyndigheten uppdaterar information 

Energimyndigheten arbetar med att uppdatera informationen om klimatpremien på webbplatsen. Det kommer att finnas ansökningsformulär på plats när ändringarna börjar gälla 13 februari. Energimyndigheten kommer även att uppdatera den information som finns om klimatpremien.

Vill du ha mer innehåll på ämnet? Lyssna på vår podd
Framtidens elförsörjning och lärdomar från el-krisen

Fler nyheter från Företagarna