För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Skånska matentreprenörer vidare till final

Publicerad 7 dec 2023
Under den första delfinalen av tre lyckades två skånska företag med fokus på mat och hälsa övertyga juryn i kampen om guldbiljetterna.
Vinnare av guldbiljetterna blev Bakr Jahhan, Angry Camel och Patricia Dianda, Flavor Boss som nu går till final. Foto: Nadja Olsson.

Årets Unga Idé är ett pris som uppmärksammar unga entreprenörer med samhällsförbättrande företagsidéer. Delfinalerna arrangeras i Malmö, Stockholm och Östersund och finalen går av stapeln den 30 maj i Göteborg.

Strax under hundra företagare, investerare och företagsfrämjare från myndigheter och offentlig sektor samlades för nätverka, dela kunskaper och beskåda kvällens pitchdeltagare.

Med fem våningar i takhöjd, libanesisk mat från populära Laziza och Amira Brown vid DJ-båset korades två finalister i första deltävlingen i Årets unga idé 2024.

Utanför de stora glasväggarna var det kallt, Malmö bjöd på snö och minusgrader under onsdagskvällen. Men inne värmde den goda stämningen upp lokalen när åtta unga företagare gavs möjligheten att pitcha sina idéer.

– Vi ser en potential och energi hos unga företagare. När unga startar företag ser vi att de ger arbetsmöjligheter till flera andra, sade Thereze Woge, pitchledare från Almi.

Malin Winberg modererade kvällen med en stor dos energi, humor och professionalitet. Hon bjöd upp ett flertal engagerade och kunniga personer på scen.

– Man måste tänka igenom vilka immateriella tillgångar man har tidigt i processen. Kommer man in sent kan det bli kostsamt om man är en liten spelare mot stora spelare, berättade Johan Westberg från PRV - Patent och registreringsverket.

I juryn deltog Fabian Bengtsson, Pontus Lund, Jasenko Hadzic, Margareta Wallentén, Jeanette Andersson, Eva Johnsson och ordförande Magnus N:son Engelbäck.

– Syftet med stiftelsen är att gynna företagare i ett tidigt skede. Rädslan för att misslyckas måste bort, menade Fabian Bengtsson från Bengt Bengtssons Siba-stiftelse och ordförande i Företagarna.

Entreprenörerna Jens Thulin från Mylla och Hanne Pålsson från Vevios samt Kristina Kockum från Business Sweden deltog i en paneldiskussion som framhöll vikten av att i ett tidigt skede ta del av de olika stöd som finns när man ska utveckla en affärsidé till ett lönsamt företag.

Kvällens fokus – tävlingen

Alla pitchdeltagare fick 90 sekunder på scenen. Då skulle de övertyga juryn och deltagarna om att just de är värdiga finalister och tävlande om prispengarna på 250 000 kronor.

Lokalbon Patricia Dianda, från Flavor boss, hade med sig sin affärspartner och tillika sin unga dotter på scen.

– Vi vill fortsätta sprida glädje och kultur i Sverige, säger Dianda.

– Vilken underbar energi du ger, kan man klona dig? Hur ska hela Sverige kunna få njuta av er? frågade Fabian Bengtsson.

William Khzouz, Alga insulation, är den nyexaminerade gymnasiestudenten från Örebro som tillverkar hållbara isoleringsmaterial.

– Algerna fungerar som en brandsläckare i väggarna, och jag lovar – det luktar inte fisk. Vi vill bli pionjärer inom ett hållbart isoleringsmaterial, berättade han.

En något mer kortväga deltagare var Daniella Grassi, AdvanSci research solutions, från Lund.

– Vi utvecklar en plattform som kommer hjälpa och förenkla för forskare inom biomedicin. 

– Det är mycket certifieringar och regler att tackla i varje enskilt land. Vi har en marginal på 50 till 60 procent på hårdvaran och vi har sålt ungefär 25 000 enheter sedan 2022, berättade Thibault Helle från Quandify som utvecklat en ny teknik för vattenledningar.

– Med hjälp av våra verktyg kan applikationstillverkare uppnå resultat på en tiondel av tiden. Jag hoppas att vi ska få ett tillräckligt stort försprång för att kunna dominera den globala marknaden, framhöll Daniel Falk, FixedIt Consulting.

– Vi tar emot avfall som ingen annan kan eller vill återvinna och pressar det till hållbart byggmaterial, berättade Max Rosenberg, Recoma.

Arkitekten Sofia Malmsten från Göteborg presenterade sitt Parametric solutions.

– Vi måste göra rätt från allra första början när vi bygger. Därför erbjuder vi en AI som optimerar samt sparar tid och pengar, menade hon.

Bakr Jahhan, Angry Camel, tog sig hela vägen från Tyskland för att pitcha sin idé.

– Föreställ dig en värld där vi kan njuta av vår mat utan att skada några djur eller använda ägg. Vi har löst det, anförde han under sin pitch.

Så gick det 

När Fabian Bengtsson presenterade den första vinnaren slog applåderna som en vägg genom salen. Det var ingen mindre är Bakr Jahhan som fick kliva upp och ta emot sin guldbiljett till finalen. Men först gick kramarna varma bland familjemedlemmarna som var på plats som stöd.

– En idé kan starta i ett garage, men också i ett kök, förklarade Fabian Bengtsson.

Ett företag som har byggt en plattform som kan förändra en enorm bransch och som samtidigt lyckats hitta en stark nisch, löd motivering till Angry Camel.

– Ett äkta entreprenörskap som har potential att växa och skapar glädje i en mörk omvärld, så motiverade juryn beslutet att skicka Patricia Dianda och Flavor Boss till final.

Samtliga pitchdeltagare kommer att få en plats på Företagarnas lista 103 unga idéer som publiceras i tidningen Företagaren. Utöver det kommer det att finnas fyra platser kvar när samtliga deltävlingar är avklarade så än finns det en chans att ta sig till finalen den 30 maj i Göteborg. Nästa deltävling äger rum i Stockholm den 25 januari.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna