För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pengar till välgörenhet i företaget? – tänk på detta

Publicerad 23 jul 2019
Den 1 juli återinfördes skattereduktionen för privatpersoners gåvor. Men för företag gäller andra regler. Här får du tips på hur du kan göra om du vill skänka pengar.

Läs även: Så kan företag hjälpa krigets offer i Ukraina

Nu är det åter möjligt att få skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet. Ändringen genomfördes den 1 juli och är ett resultat av Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation. Det rör sig om samma slags reduktion av skatten för privatpersoner som gällde under åren 2012-2015. Nytt är dock att de ideella organisationer som ansöker och godkänns som gåvomottagare inte behöver betala någon ansöknings- och årsavgift.

Skattereglerna för företag som ger gåvor till välgörenhet har inte ändrats. Du får alltså inte göra avdrag om ditt företag skänker en gåva till en ideell organisation. Företagarnas chefsjurist Karin Berggren förklarar vad som gäller.

− Om du bestämmer att ditt företag ska skänka omsättningen en viss dag till välgörande ändamål ska inkomsten ändå tas upp i skattedeklarationen.

Om du driver ett företag som ger utdelning finns en annan skattemässigt fördelaktig möjlighet.

− Om du driver ett aktiebolag kan du i förväg, innan bolagsstämman, skänka bort utdelningen som ditt aktieinnehav kommer att ge dig rätt till. Då behöver du inte betala någon inkomstskatt på utdelningen, säger Karin Berggren.

Det är också viktigt att vara på det klara med vad som är en gåva och vad som är marknadsföring.

− Om du får något i utbyte mot pengarna du skänker, kanske en reklamplats, ses sponsringen som marknadsföring i stället – en utgift du har rätt att dra av för. Men kom ihåg att det du får tillbaka någorlunda måste motsvara värdet av det du ger, säger Karin Berggren.

Sist men inte minst, det viktigaste i sammanhanget för de flesta är att faktiskt kunna ge till de som behöver, oavsett om det inte uppmuntras av skattesystemet.

– Ibland är inte det viktigaste att undvika skatt utan att ge en gåva till något man vill stödja, säger Karin Berggren.

jurister_foeretagaren_karin_berggren_foto_oskar_omne005_b.jpg

Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna