podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ett år med vårt lokala presentkort!

Publicerad 25 jan 2023
Nu är det dags att fatta skrivartankarna och summera 2022 för Piteå Presentkort. Ett år har gått och vi kan konstatera att kortet står stadigt i sin omsättning och utvecklas mer och mer varje år.

Sen 2016, då presentkortet startade, har vi tillsammans sett till att ca 14 miljoner kronor har stannat i vår kommun. Företag tillsammans med kommunen tittade på en tanke under 2016 där syftet var att samla företagen under en flagg och samtidigt få pengarna att stanna kvar i vår kommun. Tillsammans med sponsorer startade dåvarande administrerande förening vårt lokala presentkort. Varje år sen dess har vi ökat och förbättrat kortets utveckling, självklart finns det alltid nya möjligheter och utveckling för kommande år, men det är också en del i att växa och stärka kortets förankring.

Utveckling och framsteg 2022

Under 2022 har vi bland annat genomfört följande:

 • Fortsatt vår utveckling med att ansluta fler företag, 75 stycken anslutna under 2022.
 • Olika marknadsföringskampanjer under året, inför högtider och kampanjer med anslutna företag.
 • Uppdaterat marknadsföringsmaterial
 • Uppdaterat maskinen i gallerian (dock med en del barnsjukdomar)
 • Installerat en ny manuell maskin hos ICA Kvantum ( vi har idag 5 olika försäljningsplatser)
 • Utökat möjligheten att köpa kortet fysiskt fler timmar under dygnet.

Att titta igenom 2022 ger ett år med upp och ner som till slut slutade uppåt igen. Starten på året är otroligt fin och vi har haft god försäljning, precis lik den för 2021. Sen efter sommaren har Gallerians maskin strulat och bytet av den nya utrustningen har tagit betydligt längre tid än önskat. Med detta i facit kommer vi inför 2023 avvakta att byta ut Småstadens maskin tills vi kan få garanti från leverantören att vi inte får samma problem. Men även om en av våra maskiner legat nere har hösten fortsatt i samma försäljningstakt och vi nådde våra siffror även där. Julen har gått fint och vi säljer otroligt bra både mot företag och privatpersoner. Det som påverkat detta år är att företagen inte får ge lika mycket skattemässigt till sina anställda, under 2021 var beloppet 2000 kr på grund av pandemin. Men för 2022 hade denna summa sänkts igen till 500 kr. Detta ger mindre summor och då kommer inte riktigt kortet upp i samma fina försäljning som 2021. Totalt omsatte Piteå Presentkort ca 3.600.000 kr för 2022 som går åter till vår kommun och er anslutna företag. Om vi jämför med året innan pandemin har vi sålt för ca 1 miljon mer i omsättning och detta är vi otroligt nöjda med. Kortets omsättning står stabilt och försäljningen ökar med den.

Inför vårt nya år - 2023

Nu tittar vi framåt och sätter nya mål för Piteå presentkort.

 • Förbättringsåtgärder för 2023 - vad tar vi med oss från 2022 och vad behöver vi förbättra/utveckla
 • Lyfta våra olika försäljningsställen - Gallerian, Småstaden, Turistcenter, ICA Kvantum och webbshoppen
 • Kampanjer - vilka fortsätter vi med, vilka behöver vi skruva på och vilka ska vi göra nya
 • Ansluta företag - fortsätta att ansluta fler företag för att kortet ska kunna driva sina egna kostnader utan extern hjälp
 • Ev. byta maskinen i Småstaden - behöver först få en garanti
 • Omsättningen - mål för 2023: 4 miljoner

Ett stort TACK till er företag som är anslutna till presentkortet. Ett varmt tack till er Sparbanken Nord och Piteå Kommun som går in med pengar, ett sista år, för att Piteå presentkort ska kunna få en möjlighet att stå på egna ben och med det stötta vårt näringsliv och vår kommun.

/ Företagarna Piteå - Cecilia Lindström, projektledare Piteå presentkort

Taggar
Fler nyheter från Företagarna