För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hon skapade rekryteringsplattformen för och av Generation Z

Publicerad 19 sep 2022
Hyred startades i syfte att hjälpa fler unga att tidigare komma in i arbetslivet samt underlätta rekryteringsprocessen av deltidsanställda.
Ida Johansson, Årets Unga Företagare Halland 2022

Hyred vill vara en frisk fläkt i den traditionella rekryteringsbranschen. Företagets jobbansökningsprocess helt automatiserad och standardiserad vilket  innebär att alla, oavsett namn, ursprung eller tidigare erfarenheter har samma möjlighet till att få ett arbete.

Ida Johansson är  företages grundare och vd och sedan augusti månad också Årets Unga Företagare Halland . Ida kommer därmed representera region Halland vid Sverigefinalen av Årets Unga Företagare den 14:e oktober i Stockholms Stadshus. Vi passade på att ställa några frågor till finalisten!

-Hej Ida och stort grattis till utmärkelsen! Vad var det som fick dig att välja företagandet?

-Tack, det känns jätteroligt att få representera Hallands unga företagare!

-Med starten i Ung Företagsamhet 2018 fick jag möjlighet att realisera en affärsidé som jag burit med mig länge. En självupplevd utmaning, att som ung utan arbetserfarenhet, kontakter eller referenser få ett arbete och komma in i arbetslivet. Ung Företagsamhet (UF) är en stor anledning till att jag är här idag. Att starta företag var ingen självklarhet, och själva företagandet i sig var inte målet utan blev snarare ett delmoment för att realisera min idé. Idag förstår jag vikten av företagandet och den skillnad jag som företagare kan göra för andra unga och för Sverige.

-Vad är det ni gör på Hyred som gör att ni sticker ut i jämförelse med era branschkollegor?

- Det som skiljer oss från konkurrenterna är att vi är helt automatiserade och har tagit fram en AI-algoritm för rekrytering.

-Automatiseringen innebär att hela flödet, från ansökan till intervju sker på automatiserad basis.

-Vårt uppdrag är inte att göra den slutgiltiga rekryteringen, utan snarare att leverera kandidater för att underlätta 90% av rekryteringsprocessen till en bråkdel av kostnaden för en vanlig rekrytering. Kandidaterna är helt anonyma i urvalsprocessen vilket möjliggör en fördomsfri matchning, där alla oavsett efternamn och social bakgrund, har samma möjlighet att komma till en anställningsintervju.

På Hyred har man skrotat det uråldriga Cv:t och vänt på den traditionella rekryteringsprocessen genom att göra personlighetstester, arbetstester, referenstagning och bakgrundskontroll INNAN intervjun. Detta medför att arbetsgivaren kan hålla en intervju med vetskapen om att alla krav för tjänsten är uppfyllda.

-Då kan arbetsgivaren fokusera  fullt ut på det viktiga personliga samtalet.

-Vi arbetar för och av Generation Z, en målgrupp där har vi i snitt  åtta sekunder på oss att fånga uppmärksamheten av potentiella användare.

-För att attrahera och rekrytera framtidens medarbetare krävs nya metoder - vi har identifierat dem!

- Vad tror du är orsaken till att det gått så bra för dig?

-När jag startade företaget i pandemin 2020 var det ingen som trodde på att mitt koncept skulle flyga. Rekryteringsföretag gick i ide och stora arbetsgivare varslade hundratals medarbetare varje dag. Tajmingen visade sig trots allt vara en av våra största framgångsfaktorer. Jag vågade satsa när ingen annan gjorde det på en marknad där arbetsgivare snabbt behövde ställa om personalstyrkan till distansarbete. Vi kom som en nytänkande samarbetspartner som levererade kvalitet. Vi fyllde också ett hål för alla ungdomar som under pandemin förlorade sina arbeten.

- Jag kom in som 18-årig tjej i en rätt konservativ Tech bransch med noll erfarenhet inom området. Det kanske var naivt - men också helt rätt. Med nya ögon och ett mod att tänka utanför boxen med användaren i fokus byggde jag en produkt som både kunder och användare förstår sig på.

-Den största hemligheten är ingen hemlighet till att det gått så bra är att jag arbetar riktigt hårt för att åstadkomma det jag drömmer om. En rättvis rekryteringsprocess för alla!

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Utan tidigare studier eller programmeringskunskaper satte jag mig framför Youtube-tutorials och lärde mig programmera. Höstlovet och tre veckor därpå spenderade jag dag och natt för att ta fram en första version av en rättvis rekryteringsprocess.

-Jag har arbetat otroligt hårt under de senaste åren för att bygga något större än mig själv.

-Det är just det som gör mig mest stolt. Att varje dag få gå till jobbet och göra skillnad för andra. Att få se unga vuxna komma till sin första arbetsintervju och hjälpa våra kunder att hitta rätt kandidater som kan hjälpa dem att ta deras företag framåt.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Unga Företagare i framtiden?

-Våga satsa stort! Det är tack vare modiga, nytänkande och kanske lite naiva företagare som Sverige drivs framåt. Bli aldrig nöjd. Stanna upp och reflektera över vad ni behöver göra idag för att driva innovation och leda utvecklingen även om 20 år? Hitta ditt varför, vad driver dig? När du ser den stora bilden kommer du att klara at gå upp ur sängen även under tuffare tider.  

-Stort tack för att du delar med dig Ida och lycka till i Sverigefinalen av Årets Företagare Sverige! 

Fler nyheter från Företagarna