headphones newspaper video-player

Gränshandlaren efter nya beskedet: "Riktigt illa"

Coronakrisen slog ned som en bomb över den populära butiken Flötningen Supermarket Gränsbua. När gränserna stängdes och norrmännen, som var butikens främsta kunder, inte längre kunde resa in i Sverige började den tuffa kampen: "Vi har tappat närmare 97 procent i omsättning", berättar butiksägaren Johan Larsson.
Publicerad 26 jan 2021
Foto: Privat

För Jonas Larsson som sedan tre år tillbaka driver butiken Flötningen Supermarket Gränsbua började en lång och ännu pågående kamp efter att Norge stängde gränserna. Nu har dessutom även Sverige infört ett tillfälligt inreseförbud från landet:
- Att Sverige också stänger gränsen gör att de få norrmän som smitit över tidigare nu inte längre kan göra det och vi tappar alltså våra sista 1-2 kunder per dag, berättar butiksägaren.

Förlorat 95-97 procent i omsättning

Sedan pandemin har företagaren tvingats släppa hela sin personalstyrka och förlorat makalösa 95-97 procent i omsättning.

Stöden från staten räckte inte heller till:

- Det tog lång tid att få hjälp och har ännu inte fått beslut gällande vår senaste ansökning, säger Larsson och tillägger:

- Stöden räcker uppenbarligen inte till.  

Stort matsvinn

Handlaren berättar att butiken tvingats slänga hela 80 procent av varorna eftersom de blivit dåliga. Vidare menar Johan att även om gränserna öppnar upp till våren så står han inför ytterligare ett problem - det finns inga pengar att köpa in varor för.

Behöver ekonomiskt stöd

Jonas Larsson vädjar till regeringen att stötta företagare ekonomiskt under och en tid efter krisen:
- Annars vet jag inte om det går att fortsätta bedriva verksamheten, förklarar han. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen