headphones newspaper video-player

Pandemin ger fler privatkunder

Nu tar vi tempen på våra medlemmar i Företagarna. Först ut är Mikael Ernberg, som driver Ernbergs Måleri o Bygg AB i Upplands Väsby.
Publicerad 22 mar 2021

Mikael Ernberg_.jpgHur har pandemin påverkat ditt företag och din verksamhet?

– Våra företagskunder har markant minskat i vår orderstock under förra å Samtidigt har privatkunderna tagit över mer under pandemin. Jag tror det beror på att folk är mer hemma och upptäcker att det är dags att renovera och fräscha upp bostaden, eftersom man vistas alltmer hemma.

Det var inte bara fastighetskundernas volymer som minskade. Samtidigt med pandemin så försvann två andra stora kunder - ett byggbolag, som gick i konkurs, och en annan mycket gammal och stor kund under många år, där ägaren gick bort i cancer.

Det påverkade ekonomiskt Ernbergs företag stort.

– Plötsligt tappade vi en och en halv miljon av vår omsättning på ca 6,5 miljoner på årsbasis och då måste man snabbt göra något drastiskt för att få balans i ekonomin. Det gjorde att jag tvingades säga upp en av mina anställda i slutet av förra året.

Nu ser våren och sommaren mycket bra ut för Micke och hans anställda. Orderstocken är välfylld under en stor del av 2021. Så efter den tunga hösten andas han optimism igen.

– Det är ganska normalt att det går lite upp och ner i beläggningen, men det brukar alltid lösa sig, säger han med ett brett leende.

Micke har drivit företag sedan 21 år tillbaka. Han berättar att han på 1990-talet arbetade som målare på stora byggen. Det var tungt och slet på kroppen. Därför funderade han på att sadla om till bilförsäljare. Andra alternativet var att starta eget, vilket han också valde.

Ett alternativ han aldrig ångrat. 2012 ombildade han sin enskilda firma till ett AB och sedan har verksamheten rullat på.

Det första Micke gjorde när han startade sitt företag var att bli medlem i Företagarna.

– Från början var det för olika förmåner, som medlemskapet erbjuder. Sedan upptäcker man vilka muskler Företagarna som organisation har. Jag tittade på fler andra näringslivsorganisationer, när jag startade min firma.

– Det känns som ett helt rätt val att vara med i Företagarna, inte bara för förmånerna utan också för den juridiska rådgivningen och för att organisationen driver frågor som är viktiga för mig som småföretagare. 

Han har inga direkts synpunkter på företagsklimatet i Upplands Väsby eftersom han arbetar över hela Stockholmsregionen. I första hand försöker han hålla sig på norra sidan av länet på grund av trafiksituationen.

– Det är bara att ducka för pandemin och jobba vidare, säger Micke och hastar vidare för att titta på ett jobb hos en villaägare. 

Vill du veta mer kolla på www.memaleri.se.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor