För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Entreprenören som bakade världens största semla

Publicerad 25 feb 2020
Vad fick Moses Isik att baka världens största semla? Vi ställde frågan direkt till honom.
Jättesemlan prydde Sergels torg inför fettisdagen 2020.

Exakt en vecka före fettisdagen blev världens största semla färdigbakad och ett nytt världsrekord sattes. Semlan vägde 300 kilo och bakades av företaget Bake My Day. För att baka semlan krävdes 158 liter grädde, 60 kilo mandelmassa, 2 kilo florsocker och 80 kilo deg.

Nu har vi på Företagarna intervjuat företagets vd Moses Isik för att ta reda på mer om denna supersemla och entreprenören bakom semlan. 

Hur kom du på idén?

– Tanken på att skapa världens största semla kom redan innan jag startade företaget Bake My Day. Jag visste att världens största semla skulle skapa mycket uppmärksamhet, det är typiskt svenskt och vem älskar inte semlor? Allt var strategiskt planerat, jag anställde en PR-konsult och har lagt cirka 200 – 250 000 på den här kampanjen.

 Tror du att ni kommer att sälja fler semlor på semmeldagen?

– Absolut, Skatteverket har redan dubblat sin beställning till oss. PR genererar mer försäljning, det är inget snack om saken!

Vad hände med semlan sen?

– Semlan ställdes ut på Sergels torg i Stockholm, där förbipasserade fick ta sig ett smakprov. Hälften av semlan gavs till hemlösa i Sankta Klara kyrka i Stockholm. Vi lanserade kampanjen tillsammans med Stockholms stadsmission, man kan göra bra saker för sig själv och samtidigt göra något bra för andra. 

Hur blev reaktionerna?

– De flesta blev positivt överraskade av jättesemlan och tyckte att den smakade gott, men det var vissa personer som skrev negativa kommentarer om semlan och pratade negativt om kampanjen i en podcast.

Semlor ger miljoner till välfärden

Vi på Företagarna är positivt inställda till semlor, ett av våra branschförbund, Sveriges bagare och konditorer har räknat ut att hungern efter semlor på fettisdagen kräver 47 570 personers arbete med att baka dem. Det är miljonrullning in till den offentliga välfärden!

Moses Isiks företag Bake My Day har cirka 140 anställda. Genom Applied Value gruppens Investmentbolag är han delägare i företag som anställer mer än 1000 personer.  

Moses Isiks bästa tips till andra företagare

  • En framgångsrik företagare måste vara en problemlösare.
  • Allt behöver inte vara perfekt! Jag är mer för att göra saker hyfsat rätt och väldigt snabbt.
  • Samla information. Om ett beslut inte måste fattas direkt, så kan det vara klokt att vänta och samla mer information.
  • Du måste inte stå fast vid ett beslut. Om du har beslutat dig för en sak, men upptäcker en bättre lösning, så är det bra att kunna anpassa och ändra längs vägen.
  • Förbättra och förfina. Vara uppmärksam längs vägen, gå tillbaka och se vad som går bra och vad man kan göra bättre.
  • Sätt mål. Om du sätter mediokra mål så kommer du få mediokra resultat.
  • Se saker med nya ögon. Det många människor gör fel är att de har förutfattade meningar om saker och ting. Jag brukar säga att man ska se saker från ett barns perspektiv. Det möjliggör att man kan titta på saker från helt nya vinklar och få helt nya synsätt.  
  • Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Ta inspiration från andras bra idéer och förfina det.
  • Fokusera på bra relationer. Relationer är superviktigt, speciellt för småföretagare.
  • Använd din intuition som en del av ditt beslut.
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna