podcast news play företagaren I media förmån faq

Månadens medlemsintervju - Main Home

”Det borde vara en norm för alla som äger villa att hyra ut, speciellt om man är egenföretagare.”

Jakob Eriksson och Isabelle Saturnus har gjort det som många drömt om – de har skapat sig sin egen frihet. För två år sedan sa Jakob upp sig från sitt nuvarande jobb som logistikchef inom Försvarsmakten för att förverkliga sin dröm. Idag driver de tillsammans företaget Main Home och lever livet fullt ut som entreprenörer.  

Det är lugnt och stillsamt hos Jakob och Isabelle, den närmsta bilvägen ligger en bit bort och granne med huset ligger skogen. Jakob berättar att sedan han blivit egenföretagare har han haft möjligheten att gå och möta sina barn vid bussen efter skolan varje dag, något som bara varit en dröm tidigare. Det är förmodligen inte den typiska vardagen för en egenföretagare som vet att tid ibland kan vara en bristvara. Men det är just där Jakob och Isabelles affärsidé kommer in. 

Hur föddes idén till Main Home? - När vi märkte vilken frihet privatuthyrning gav oss, bestämde vi oss att vi ville ge något tillbaka genom att inspirera andra att göra samma sak. Affärsidén bakom Main Home bygger på att privatpersoner ska kunna få hjälp att att bygga om sina hem för att kunna hyra ut delar av sitt hus eller ett hus på tomten. Samtidigt skapar det mer boendesituationer i ett samhälle som lider av stor bostadsbrist. Vi erbjuder en tjänst som hjälper dem som vill hyra ut men inte vet hur de ska gå tillväga. Tjänsten innefattar bland annat hjälp med finansiering, skatteregler, regelverk vid byggnation, garanterade hyror och ”klagomålscentral” för hyresgästen. Vi vill finnas till för båda sidor – hyresvärd och hyresgäst. Vi ser till att värden betalar rätt skatt eller inte tar ut ockerhyra. Samtidigt så vill vi skapa en god trivsel mellan värden och gästen. 

När Jakob och Isabelle flyttade in i sitt nuvarande hus var garaget sedan tidigare omgjort till en lägenhet. Sedan dess har de hunnit bygga ut huset med ytterligare en lägenhet samt ett Attefallshus på tomten. Vid varje utbyggnation har värdet på huset ökat vilket har gett dem möjlighet att investera i fortsättning av utbyggnationen.

Isabelle hade sedan tidigare en redovisningsbyrå vilket gav dem en trygghet samtidigt som de startade upp sitt nya företag Main Home. Men den största ekonomiska tryggheten var intäkterna som de fick in varje månad från sin privatuthyrning. 

Vem riktar ni er till? Vi vill finnas där för dem som skilt sig och kanske inte har råd med hela hyran, eller dem som går mot pension och oroar sig för hur ekonomin ska gå ihop. Vi vill också hjälpa och inspirera egenföretagare eller de som drömmer starta eget. Privatuthyrning ger möjlighet att trappa ner på det ordinarie arbetet samtidigt som det kan finansiera en uppstart av ett nytt företag. Ofta så vet man inte vad man får ut nästa månad som egenföretagare i en uppstart, men med privatuthyrningen så vet du precis vad du får in i hyra nästa månad. Det skapar tillfälle för företagare att satsa på saker som de annars inte haft möjlighet till. Vi hjälper till att gå igenom investeringsprocessen, hur den ska genomföras på bästa sätt och vad man kan räkna med i inkomster och utgifter. Vi tycker att det borde vara en norm för alla som villaägare att hyra ut,speciellt om man är egenföretagare.

Gjorde ni några misstag som ni skulle kunnat undvika med lite mer planering eller hjälp? När vi byggde vårt första Attefallshus blev det för stort med endast några centimeter marginal. Så byggföretaget var tvungna att bygga om och göra rätt. Idag använder vi i första hand färdigproducerade attefallshus för att säkerställa kvalité och dessutom går det snabbare. Faktum är att man måste göra fel för att lära sig och så här i efterhand kan vi skratta åt det. Tanken med Main Home är att hjälpa kunder undvika att hamna i de fällor som kan uppstå och vi har genom egna upplevelser vunnit mycket erfarenhet och kunskap. 

Till sist, vilka samhälleliga åtgärder vill ni se för att privatuthyrning ska bli ännu smidigare? Först och främst gäller det att sprida kunskap om privatuthyrning och flytta fokus från ”inneboende” till uthyrning i separata lägenheter. Syftet är att förändra människors mentalitet kring privatuthyrningen. Det gör att privatuthyrning istället blir en investering för dig själv och samhället! Genom denna typ av uthyrning skapar vi inkomster lokalt som medför ökad köpkraft hos ägarna för ex RUT och ROT tjänster. Även huvuddelen av materialet till byggnationen sker lokalt vilket gynnar övriga företag. Men det viktigaste av allt är att det bygger entreprenörskap i tidig ålder. Barn som växer upp och ser att man kan finansiera sitt boende på detta vis, lär sig att se fler möjligheter längre fram i livet. Vi jobbar just nu med att ge förslag till den statliga utredningen för ökat privatuthyrning. Här fokuserar vi på förenklat regelverk, långsiktighet och justering av dagens skatter och reduktioner. 

Jakob och Isabelles tips till egenföretagare i en uppstart 
Har du möjlighet - bygg företaget långsamt och successivt. Då är exempelvis privatuthyrning ett bra alternativ för att klara sig ekonomiskt.

Om du utvecklar något som är nytt - var inte rädd för konkurrenter. Kolla istället om det finns möjlighet att samarbeta och lära av andra.

Arbetar du med något som är samhällsnyttigt är det bra att vara påläst och öppen för ny kunskap. Följ intressanta människor på Twitter, lyssna på aktuella poddar, medverka genom att debattera och diskutera.  Var inte rädd att sticka ut hakan och lyssna på olika människor för att få olika infallsvinklar. Man kan alltid lära något av någon annan genom att ha ett öppet sinne. 

Om du är intresserad av att läsa mer och/eller boka en föreläsning med Jakob och Isabelle på Main Home, besök deras webbplats eller facebook

 

 

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Årets Företagare

Från kommun till riksfinal där 48 företagare gör upp om vem som är Årets företagare, Årets Unga Företagare och Årets Unga Idé.