podcast news play företagaren I media förmån

HR Björkmans Entrémattor

HR Björkmans Entrémattor grundades för 27 år sedan av Calle Björkman. Calle började i liten skala som småföretagare och hyrde in sig på mindre tvätterier. Vi träffar Robert Malmsten, försäljningschef som guidar oss runt.
Publicerad 28 okt 2020

Idag är man 40 anställda och omsätter ca 50 Mkr. Visionen man eftersträvar är att vara Sveriges modernaste tvätteri där miljö och hållbarhet är en grundsten som ligger ägarna varmt om hjärtat. Ledorden i deras vision är: Miljö, service och kvalité utifrån en cirkulär affärsmodell.

Vad gör då HR Björkmans Entrémattor? Jo man hyr ut entrémattor!

Kunderna tecknar ett leasingavtal med full service som innebär att man som kund alltid har rena och fräscha mattor. Idag kan man också leverera både profilerade mattor och ergonomimattor.

Miljön i fokus
För att minimera påverkan på miljön finns det tvätterier i Småland, Stockholm, Kalix och Göteborg.

Transporterna utgår från de lokala tvätterierna och innebär kortare körsträckor. Upptagningsområdet är avgränsat och samtliga bilar drivs med biogas.

När mattorna tvättas görs det i 30 grader under 20 minuter med ett bioteknologiskt tvättmedel. Tekniken innebär minskat slitage på mattorna och en livslängd på upptill 10 år.  

Anläggningen i Arlöv drivs med solceller på taket och tvättvattnet renas på plats för att sen återanvändas. Regnvatten tas tillvaras på och fångas upp i ett reningssystem för att användas som tvättvatten. Mattornas gummi är tillverkat av återvunna plastflaskor!

År 2014 fick företaget en unik certifiering, den delas enbart ut till ca 20 företag i Sverige.

EMAS Certifiering innebär att företagets miljöredovisning årligen granskas utifrån EU krav.
ISO 9001 samt ISO 9014001 certifiering finns också samt att det är ett miljömärkt tvätteri.

Hållbarhet är ett brett område och innefattar såklart också personalen. Hur personalen mår och trivs och vilka förutsättningar det finns för att underlätta arbetet är viktiga frågor.

På HR Björkmans Entrémattor har man ett högt medvetande kring dessa frågor och man strävar efter ett gott arbetsklimat. På anläggningarna finns det eget gym och massage för att personalen ska klara av det tunga arbete som tidvis förekommer.

 
Önskar du att vi kommer ut och intervjuar dig och ditt företag?
Tveka inte att kontakta någon av oss i styrelsen!

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.