”Du blandar det som O'boy och penslar, sprejar eller doppar frukt och grönt”

Mer än 40 procent av all mat som produceras i dag slängs?

- Det motsvarar mat som skulle kunna mätta miljarder människor. Jordbrukare och distributörer drabbas av stora förluster när frukt och grönt ruttnar eller förlorar kvalitet efter skörden.

Ni gör så att frukt och grönt håller längre hos odlare, grossister och butiker?

- Vi har skapat en naturlig, ätbar beläggning. Du blandar det som O'boy och kan pensla, spreja eller doppa frukt och grönt. Det förlänger hållbarheten upp till sju gånger. Livsmedlen klarar högre temperaturer, så det går åt mindre energi för kylförvaring. Dessutom dödar beläggningen mögel, svamp, virus och bakterier.

Kitosan är en nyckelingrediens?

 - Vår patentsökta produkt innehåller kitosan, ett ämne baserat på kitin, som utvinns ur skaldjursskal, svamp och insekter. Tekniken bygger på forskning av våra medgrundare, forskare Fei Ye samt professor och serieentreprenör Joy Dutta, båda på KTH.

Du kom nyss hem från en avokadofarm i Malaga?

- Ja, vi genomför praktiska tester på plats där vi applicerar vår produkt direkt efter skörd. Utöver det samarbetar vi med bönder i södra Sverige kring potatis, morötter, palsternacka och andra grönsaker.

Ni testar även i Indien och Nigeria?

- Ja, där undersöker vi hur produkten påverkar frukt redan på trädet, exempelvis mango. Vi ser fantastiska resultat – frukten blir större, mognare och mer smakrik, med högre näringsinnehåll.

Ni samarbetar med återförsäljare som Dagab och Axfood?

- Ja, de är intresserade av att få bort plasten på exempelvis gurka, palsternacka, pepparrot, broccoli och paprika.

Vad är visionen på sikt?

- Drömmen är att drastiskt minska matsvinn, plastanvändning och energiförbrukning – och därmed bidra till ett mer hållbart matsystem för kommande generationer.

Tre snabba

Pulshöjare: Regulatoriska frågor! Målet är att få vår produkt godkänd inom EU före årets slut.

Återhämtning: Jag har tävlat i EM i konståkning. På isen kopplar jag av – musiken och känslan av att sväva fram rensar tankarna. Idrotten har också lärt mig att hantera kritik. Jag är van vid att höra "det där var inte bra" – det finns alltid något att förbättra.

Sömnlöst läge: Häromnatten fotograferade jag avokado i tre timmar – och därefter applicerade jag vår beläggning i labbet på KTH till klockan fem på morgonen. Vakterna känner igen mig.