För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vad innebär det att frilansa?

Fråga: Jag har fått erbjudande om att skriva lite olika texter som frilans för ett företag. Vad innebär det att frilansa? Vad ska jag se upp med när jag frilansar?

Svar från juristen: Frilans innebär att du tar uppdrag från olika uppdragsgivare och utför arbetet, oftast innebär det att du inte är anställd (arbetstagare) utan fakturerar via ditt företag (uppdragstagare). Det kan innebära att du har flera uppdrag parallellt eller ett i taget. 

Du kan ha frilansuppdrag parallellt med en anställning eller annan verksamhet i ditt företag. Tänk dock på att om du har en anställning är det viktigt att du har din arbetsgivares godkännande om frilansandet är en konkurrerande verksamhet.  

Då du ska fakturera uppdragen som frilans ska du ansöka om godkännande för F-skatt och även registrera dig för mervärdesskatt (moms) om du har en verksamhet som är en momspliktig verksamhet. Om du har låg omsättning som frilansare kan det vara undantaget från skatteplikt för moms då det är en verksamhet med låg omsättning 

Kontrollera att du skatterättsligt anses som uppdragstagare och inte arbetstagare. Gränsdragningen görs genom en samlad bedömning av graden av självständighet, om det är ett personligt uppdrag, om det finns fler uppdragsgivare, vem som står för arbetsverktygen m.m. Du som är medlem i Företagarna kan läsa mer om bedömningen av om du är en uppdragstagare eller arbetstagare i Arbetsgivarhandboken. 

Skatteverket kan besluta att du inte ska få använda godkännandet för F-skatt i visst uppdrag och du kommer då att få FA-skatt. Om du i ett av dina frilansuppdrag skatterättsligt ska ses som anställd ska uppdragsgivaren dra av för preliminär inkomstskatt innan uppdragsgivaren betalar ut ditt arvode. Uppdragsgivaren kommer också bli skyldig att betala arbetsgivaravgift.  

Du kan som frilansare ha enskild firma (enskild näringsverksamhet) eller välja att ta uppdrag genom en juridisk person, oftast via eget aktiebolag. Du kan som frilansare börja med enskild firma och sedan när verksamheten blir lite större ändra företagsformen till aktiebolag. Du kan få vägledning om vilken företagsform som passar dig som frilansare bäst i detta test.

Oavsett företagsform för frilansandet behöver du ta ställning till en mängd frågor som företagare och hantera avtalen, bokföring, företagsförsäkring m.m. Naturligtvis kan du ta hjälp av t.ex. redovisningskonsult eller något av de företag som specialiserat sig på att hjälpa frilansare m.fl. som inte vill registrera eget företag men ändå ta uppdrag utan att vara anställda. Flera statliga myndigheter har gemensam information till företagare på https://www.verksamt.se/ 

Tänk på att vara noga med de grundläggande villkoren när du avtalar om frilansuppdrag. Det är bra om ni så tydligt som möjligt kan beskriva vad det är som du ska utföra, perioden för uppdraget, priset och betalningsvillkoren, vad som ska gälla för ev. immateriella rättigheter som skapas i uppdraget m.m. Om ni bara avtalar muntligt ta för vana att skicka en kort skriftlig bekräftelse som du kan hänvisa till om ni inte längre är eniga om vad ni avtalat om.

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Övrigt:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.