För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Kan jag anställa mitt barn som sommarjobbare?

Fråga: Jag undrar vad jag bör tänka på att göra om jag vill anställa min son som sommarjobbare i min enskilda firma. Vilka åtgärder krävs hos till exempel Skatteverket? Hur är det med försäkringar?

Svar från juristen:  Om ditt barn är under 18 år räknas barnet som minderårigt och då gäller särskilda regler ur arbetsmiljösynpunkt. Arbetsmiljöverket har mer information på sin webbplats och i sin föreskrift om minderåriga. Där framgår bland annat vilka arbetsuppgifter minderåriga får utföra i olika åldersintervaller, vilka arbeten som är förbjudna, tillåtna arbetstider med mera.

Ingen lön för yndre än 16 år 

Är barnet under 16 år ska ersättningen till barnet inte anses som lön skatterättsligt. Det innebär att du varken ska betala arbetsgivaravgift eller får dra av lönen i den enskilda firman och barnet ska inte ta upp inkomsten till beskattning. Är barnet 16 år eller äldre får du skatterättsligt göra avdrag för en marknadsmässig lön till barnet. Är du inte redan registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket ska du skicka in en skatte- och avgiftsanmälan där du uppger att du är arbetsgivare. Du kommer då att få en arbetsgivardeklaration varje månad där du redovisar bland annat avdragen skatt och arbetsgivaravgift. 

Om barnet tjänar mindre än grundavdraget

Om barnet under året kommer att tjäna sammanlagt mindre än grundavdraget, det vill säga 20  430 kronor år 2022, kan barnet intyga detta på en särskild blankett och då behöver du inte dra preliminärskatt på lönen. Du hittar kort information och blanketten Sommar och extrajobb på Skatteverkets webbplats.

Lär ditt barn att det är bra med ett skriftligt anställningsavtal där villkoren framgår. Du kan använda Företagarnas mall, men tänk på att ditt barn inte omfattas av lagen om anställningsskydd eftersom barnet tillhör arbetsgivarens familj. 

Det finns inget lagkrav på försäkringar. Om du är bunden av kollektivavtal finns regler om försäkringar i kollektivavtalet, tänk på att kontrollera omfattningen om barnet till exempel arbetar deltid. Du bör kontrollera försäkringsskyddet även i andra fall när det gäller till exempel olycksfall på arbetsplatsen. 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.