För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Hur påverkar nya regler ändring av sysselsättningsgrad?

Fråga: Kan jag som arbetsgivare minska från heltid till deltid för en anställd? Vad innebär de nya föreslagna reglerna om turordning och omställningstid när jag som arbetsgivare vill ändra sysselsättningsgrad på tjänster?

Svar från juristen: Om du som arbetsgivare har arbetstagare med likadana tjänster och ska erbjuda lägre sysselsättningsgrad ska du erbjuda dessa till de anställda enligt turordning från och med 1 oktober 2022. Det innebär att den arbetstagare som har den kortaste anställningstiden av de arbetstagare som har lika arbetsuppgifter, ska erbjudas tjänsten med lägre sysselsättningsgrad först. Arbetsgivare ska också lämna omplaceringserbjudandena med lägre sysselsättningsgrad först.  

Arbetsgivaren måste tillämpa en omställningstid innan tjänsten förändras, för det fall att arbetstagaren tackar ja till omplaceringserbjudandet. Omställningstiden ska då vara motsvarande den uppsägningstid arbetstagaren skulle ha haft om hen blivit uppsagd. Men omställningstiden kommer vara max tre månader. 

Före den 1 oktober 2022 gällde att en arbetsgivare som behövde minska sysselsättningsgraden för vissa tjänster kan välja att erbjuda tjänsterna med lägre sysselsättningsgrad till den eller de arbetstagare som arbetsgivaren vill. Om den nya lägre sysselsättningsgraden ses som ett skäligt omplaceringserbjudande, och arbetstagaren tackar nej till erbjudandet, kunde arbetsgivaren gå vidare med en arbetsbristuppsägning och behövde då inte ta hänsyn till turordningen. Arbetsgivaren kunde också bestämma när tjänsten med den nya sysselsättningsgraden ska påbörjas. Det vill säga arbetsgivaren behövde inte iaktta någon speciell omställningstid innan förändringen i sysselsättningsgraden sker.  

Andra regler kan finnas i kollektivavtal  

Det går att genom kollektivavtal komma överens om andra regler gällande turordning och omställningstid. Så arbetsgivare som har kollektivavtal kan ha andra regler att följa. 

Om den anställde inte tackar ja till omplacering med ändrade anställningsvillkor kan det bli aktuellt att säga upp på grund av arbetsbrist. Tänk dock på att du ska informera och förhandla med facket de ändrade anställningsvillkoren och eventuell uppsägning på grund av arbetsbrist.

 

Observera att: Ovanstående är ett enkelt svar på frågan. Det kan finnas undantag m.m. som inte tagits upp och rättsläget, trots att vår intention är att informationen ska vara uppdaterad och korrekt, kan ha förändrats.

Alla frågor och svar om Anställning:

Alla frågekategorier:

Visste du att...

Företagarnas juridiska rådgivning ger dig som företagare goda råd för bättre affärer.

En vacker dag inser du att någon har försökt lura dig, eller att du borde läst igenom det där avtalet lite noggrannare. Då är det guld värt att kunna ringa till Företagarnas juridiska rådgivning. Vi får omkring 120 samtal per dag och guidar dig som medlem till rätt väg ur problemet! Du som medlem i Företagarna kan ringa hur ofta du vill på 0771-45 45 45

Läs mer om medlemskapet
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.