I Sundsvall har den styrande majoriteten fattat ett nytt beslut om att förenkla för restaurangbranschen.
Hittills har krögare som vill ha öppet till klockan 03.00 behövt göra en årlig ansökan om serveringstillstånd med det ändamålet. Ansökningarna har sedan prövats av kommunens alkoholhandläggare. Men på Individ- och arbetsmarknadsnämndens septembermöte bifölls ett förenklingsförslag från dess vice ordförande Erfan Kakahani (V).
I stället för att behöva ansöka varje år kommer krögare nu att kunna få serveringstillstånd beviljat som ett tvåårigt tidsbegränsat tillstånd. Om verksamheten skött sig under den perioden kan tillståndet därefter göras stadigvarande.
– Alkohollagen är en skyddslagstiftning, det får man aldrig glömma bort, men vi måste också ge våra företagare och krögare bra service. Vi för dialog med dem och det är viktigt att vi tar till oss vad de tycker och tänker så att vi kan ge bra service, säger han.
Sedan tidigare har dialogen med restaurangbranschen lett till att bygglovshanteringen för uteserveringar förenklats. Om det är samma utformning som tidigare år behöver restauranger inte längre söka nytt bygglov varje sommar. Dessutom har servicegarantin skärpts från åtta till sju veckor för handläggning av alkoholärenden.
Välkommet beslut
Företagarna välkomnar det nya beslutet om alkoholhandläggningen och de andra förenklingarna som gjorts.
– Det här är bra beslut som visar att det går att förenkla vardagen för Sundsvalls företagare. Genom att ta bort onödig administration förenklas det lokala företagsklimatet. Vi vill se mer av den varan, säger Pelle Johansson, ordförande i Företagarna Sundsvall.
Sundsvall vill göra mer
Niklas Säwén (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han berättar att det pågår ett arbete med att både göra avgiftsmodellen för ärenden som gäller uteserveringar och serveringstillstånd mer transparent och se över möjligheten att gå över från dagens fasta avgifter till en tillsynsbaserad avgift. Inga beslut är dock fattade ännu. Den utredning som pågår väntas bli klar under senhösten.
När det gäller det lokala företagsklimatet i stort vill han att företag ska se kommunen som en möjliggörare.
– Vi ska göra allt vi kan för att de som vill satsa och verka i Sundsvall ska lyckas.
Kommunen är involverad i strategiska samarbeten och utvecklingsprogram för att förbättra företagsklimatet. Men samtidigt som det är viktigt att arbeta långsiktigt och målinriktat gäller det att inte tappa fokus från förenklingsarbete som går att genomföra snabbt, enligt Niklas Säwén.
– Ser vi något som går att göra här och nu kan vi ju inte sitta och vänta. Beslutet om att förenkla serveringstillstånd till kl. 03.00 är ett bra exempel på det, säger han.