Nu har Förenklingsrådet överlämnat förslaget om slopat matkrav för servering av alkohol till regeringen. Den har via socialminister Jacob Forssmed redan aviserat att matkravet kommer att slopas kanske redan till sommaren. Det nu presenterade förslaget från Förenklingsrådet är en förutsättning för att det ska kunna gå snabbt.
– Förslaget om slopat matkrav är en seger för sunt förnuft och samtidigt en viktig lättnad för en bransch som har det tufft, säger Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman.
Rensa regler i alkohollagen
Formellt handlar förslaget om att ta bort ett par paragrafer i alkohollagen (8 kap. 4 § 2 st. och 15 §.) Reellt innebär det att krögare inte ska behöva tillaga eller tillreda mat för att få servera alkohol till allmänheten, samt att de ska slippa ha eget kök i anslutning till serveringslokalen. Det innebär även slopande av krav på ett lämpligt antal sittplatser för matservering och eget kök för tillredning av mat vid cateringverksamhet.
– Förenklingsrådet skapades för att ta sig an precis den här typen av frågor. Orimliga regler som sätter käppar i hjulen för företag, kostar pengar och hindrar utveckling, säger Erik Östman.
Förenklingsrådet är ett viktigt verktyg
Företagarna har drivit på för ett slopande av matkravet och släppte i fjol en rapport som handlar om det. Erik Östman är en av ledamöterna i Förenklingsrådet och har varit pådrivande för att göra det till en av rådets prioriterade frågor. Ett arbete som nu alltså är i mål.
– Förenklingsrådet är ett instrument för regelförenkling. Dess styrka är att kunna lämna så genomarbetade förslag att lagstiftaren ska kunna fatta beslut på dem. För oss i Företagarna är det självklart att använda oss av den möjligheten, säger han.
Nya möjligheter för företagare
Förenklingsrådet föreslår att lagändringarna ska träda i kraft 1 juli 2026. Äldre regler föreslås fortsätta gälla för ärenden som redan pågår i domstol.
Rent konkret skulle det möjliggöra nya affärskoncept, som vinbarer, cocktailbarer och gastropubar, eftersom de som vill driva sådana inte hämmas av att behöva driva full restaurangverksamhet för att få serveringstillstånd beviljat. Det skulle även betyda att uteserveringar som inte har en serveringslokal inomhus kan få serveringstillstånd.