För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagsbesök Ericson & Hjelte

Publicerad 15 jan 2018
Tisdagen den 22 november träffade Ann-louice Lövgren Engström, ordförande och Jeanette Strömbäck, ledamot i Företagarna Luleå en lugn, trygg och framtidsskapande Cecilia Hjelte.

Företagsresan startade redan 1994, då Cecilia bildade ett företag tillsammans med två personer för att leverera uppdrag inom teamutveckling. Den resan hon gjorde då, spillde över i att även hennes föräldrar startade företag.

 Tolv år senare, 2006, gjorde Cecilia och familjen en månads resa i Australien, där kom startskottet för nästa stora idé hon ville förverkliga. Det var under en promenad med sin man på stranden som Cecilia tog sin idé vidare. Hon ville starta ett nytt företag och göra det tillsammans med sin gode vän och tidigare studiekamrat Lenita Ericson. Efter någon månad, i september samma år, startade de aktiebolaget Ericson & Hjelte AB. Det var spännande år för dem i företaget och 2009 var det dags för nästa steg i karriärerna för dem båda. Cecilia väntade sitt andra barn och Lenita ville till större, mer komplexa organisationer. Det resulterade i att Cecilia köpte ut Lenita ur företaget och fortsatte driva företaget på egen hand.

 Cecilia beskriver med en enorm öppenhet och ödmjukhet hur stolt hon är över att hon och Lenita hade förpratat om var de var på väg i livet och företagandet. Det var grundstenar i att de hade en väldigt fin start och även ett gott avslut på sin företagsresa tillsammans. De är fortfarande goda vänner och företagsnamnet är intakt, Ericson & Hjelte och Cecilia är helägare av företaget.

 År 2010 flyttade familjen till Australien i sex månader och Cecilia jobbade då med uppdrag åt ett australiensiskt företag och även ett svenskt. Arbetet på företaget Hyper Island var entrébiljetten till att arbeta internationellt. Företaget har sedan dess gjort uppdrag ibland annat Europa, USA och Singapore. Ericson & Hjelte verkar främst regionalt och ser sig själva och vill även att kunder ser dem som förstahandsval i branschen.

 När Cecilia och familjen kom tillbaka till Sverige, 2011, gjorde hon en omstart av företaget. Cecilia hade förberett sig på att det skulle bli tufft och ta lång tid och hade inte föreställt sig att snabbt lyckas. Från den tidpunkten och framåt har det varit en lärresa i att hantera framgång.

  

Det pratas väldigt lite om detta med att lyckas, fortsätter Cecilia.

I den fortsatta processen var hennes man ett stort stöd och hjälpte henne vidare med många ”varför”-frågor. Till exempel när det gäller funderingarna Cecilia hade huruvida hon skulle göra all administration i företaget själv. Svaret hon kom fram till, medförde att hon 2011 anställde en administratör på deltid, en person hon beskriver som en spindel i nätet. Samma år kom även en person Cecilia mött under en ledarutbildning UGL(utveckling av grupp och ledare), Jenny Öhman och sa:

-          Jag tänkte att jag skulle jobba med dig.

Cecilia valde att testa, Jenny blev anställd på 100% direkt. Idag är de fyra i företaget med ett nätverk av underkonsulter tillgängliga vid behov av extra händer eller specifik kompetens.

 Framgångarna i företaget kom av att de byggt många goda relationer och gjort uppdrag som gett resultat längs med vägen. Företaget bygger på att de har:

  • Grundkompetens inom beteendevetensakap och organisation
  • Tydlig värdegrund med fokus på att människor kan och vill utvecklas
  • Helhetssyn – de jobbar med hela personen eller hela organisationen i sin kontext
  • De bygger alla sina insatser på vetenskaplig grund

 

- Vår viktigaste värdering är ÄRLIGHET och MOD, beskriver Cecilia. Det vägleder oss internt och externt dagligen.

Hur är du som ledare?

-          Jag är transparent, både när det gäller ekonomi och riktning för företaget, säger Cecilia.

-          De anställda är mina riddare, jag skulle inte tveka en sekund att ställa mig längst fram och strida för dem, beskriver hon.

Hon beskriver att hon är intresserad av intentionen snarare än det konkreta målet och att hon är en visionär. I det praktiska arbetet tycker hon att det är viktigt att ha det man behöver för att göra ett bra jobb.


Cecilia och teamet är med i ALMIs tillväxtprogram, där får de tid att reflektera över det strategiska tänket samt dela bilder, alltså bilder av var och ens verklighet på olika sätt, tillsammans.

-          Verkligheten är oförskämd mot mina idéer, säger hon med ett skratt.

Cecilia behöver prioritera sina idéer och det är ett område hon lägger en del kraft på samt att hon arbetar med att delegera arbetsuppgifter. Det är väsentligt att våga prioritera bort.

När vi frågar om vilka råd hon skulle ge till blivande företagare:

  • Gör en översiktlig plan, ta reda på vad du vill och till vem du vill sälja
  • Kör! Anpassa efter vägen.
  • Ta all hjälp du kan få.

Några råd till befintliga företag:

  • Förbered er för succé
  • Bygg på det som fungerar

Varför är du medlem i Företagarna:

  • Förmåner, vi har försäkringar via Företagarna. Vi använder även den juridiska rådgivningen vid behov.
  • Tycker om att vara företagare, vill att fler ska vara företagare, det är en röst för oss.
  • Det lokala, de stora drakarna hörs och syns, de mindre behövs också.

På fritiden, den fria tiden som Cecilia uttrycker den, gillar hon att springa. Hon beskriver sig själv som en person som tränar och upplever stor tacksamhet i att ha en kropp som funkar. Familjen har en sommarstuga i skärgården som de gärna är i. Hon tycker även om att resa och upptäcka nya saker, hon beskriver att hon gillar känslan av att vara på äventyr.

Framtiden ser ljus ut för Ericson & Hjelte och Cecilia vill att de fortsätter att leverera hög kvalitet samt hjälper företag och människor i sin förändringsresa från insikt till förändring.

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna