För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Två företagare från länet med på topplistan 103 unga idéer

Publicerad 2 okt 2020
För femte året i rad presenterar Almi tillsammans med Företagarna 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 30 år.

Syftet med listan är att lyfta fram förebilder som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.Karolina Malmlöv, Sellamigo AB och Jan-Philipp Arps, Employchain/Blockchain X AB från Jönköpings län finns med på topplistan.

Karolina Malmlöv, Sellamigo AB
Sellamigo är en global, digital tjänst för att motverka stölder av hästsadlar. Genom att kostnadsfritt registrera sin sadel i systemet gör man det svårare för sadeltjuvar att sälja sadeln vidare och lättare för polisen att hitta rätt ägare om de gör ett sadelbeslag.

Karolina var en av vinnarna av det nationella innovationspriset "Skapa talang - för unga innovatörer" förra hösten.

https://sellamigo.se/

”Att bli uppmärksammad och att sprida ordet om det jag håller på med är jättepositivt och värdefullt för min verksamhet.”

Säger Karolina Malmlöv om att finnas med på topplistan 103 unga idéer

Jan-Philipp Arps, Employchain/Blockchain X AB, Jönköping
Employchain är appen som ersätter skriftliga cv:n och traditionella jobbannonser genom korta, relevanta profiler och jobbannonser. Den använder blockchain-teknik för att säkerställa trovärdigheten i kandidaters profil och underlätta jobbsökande internationellt.

http://employchain.se/

”Det var en stor överraskning - absolut inget som jag förväntat mig. Men det är förstås jättepositivt!”

Säger Jan-Philipp Arps om att finnas med på topplistan 103 unga idéer

Framtidsvisioner
Karolina såg ett behov av att hitta ett sätt att motverka stölder av hästsadlar och nu har hon jobbat med sitt företag Sellamigo i två och ett halvt år.

- Det har tagit tid, men nu har alla pusselbitar fallit på plats och nu vill jag bara gasa, säger Karolina.

Hennes målsättning är att hennes system ska bli en global självklarhet för alla hästägare. Arbete pågår med att ta fram underlag för att kunna etablera sig på nya marknader. Samtidigt tittar hon på om det även går att applicera samma metoder i andra branscher som jobbar med stöldbegärliga produkter.

Jan-Pilipp har jobbat med att ta fram Employchain-appen under drygt ett år. Idén kom sig av att han själv ogillar jobbsökning som han upplever som en lång och krånglig process. Appen gör det enklare för arbetssökande att hitta ett nytt jobb och den är tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Jan-Pilipp tror även att Employchain kan förstärka den lokala arbetsmarknaden genom att motverka kompetensflytt. Idag är det många studenter som lämnar Jönköping när de studerat klart.

- På lång sikt är vår vision att skapa en digital arbetsmarknad för hela Sverige, säger Jan-Pilipp.

Om listan 103 unga idéer
103 unga idéer speglar den entreprenörskraft som finns i landet. Listan inkluderar företagare i samtliga län. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana. I urvalet har man därför lagt större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen.

I urvalsprocessen ingår, förutom Almi och Företagarna, även Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.

 

Text: Jenny Olsson

 

Läs mer om 103 unga idéer »https://www.almi.se/nyheter/nationella/103-listan-20202/

 

Se hela listan »https://www.foretagarna.se/foretagaren/2020/september/103ungaideer/

 

 

Fler nyheter från Företagarna