För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ansök om EU-bidrag för varumärkesskydd

Företagarnas EU-expert tipsar om hur du som småföretagare kan skydda ditt varumärke när du gör affärer på EU:s öppna marknad.

Sedan i slutet av januari 2023 har svenska småföretagare möjligheten att söka stöd från EUIPO:s SMF-fond. Du kan nu få ersättning både för en professionell genomgång av ditt företags immateriella tillgångar, en så kallad IP-scanning, och för avgiften vid registrering av varumärke och design. Senare ges även möjlighet att få ersättning för patent.

Mandy-300.png

Företagarnas expert på EU-frågor, Mandy Pieksma, tipsar och hur du bäst kan nyttja den nya möjligheten.

−SMF-fonden är ett bidragssystem utformat för att hjälpa EU:s små och medelstora företag med deras immateriella rättigheter. I fonden finns i år 300 miljoner kronor som ska fördelas, förklarar hon.

Få skyddar varumärke 

Enligt en studie från 2021 framkom att endast 9 procent av Europas småföretagare har tagit aktiva steg för att skydda sina immateriella tillgångar, såsom varumärke och bolagsnamn.

”Ju tidigare företag börjar inse vikten av detta relativt nya område, desto mer kan de vända det till sin fördel”

−Företagen får en återbetalning upp till ett visst belopp, beroende på vilken tjänst de använder när de lämnar in de betalda fakturorna på en dedikerad EU-plattform. Det innebär att företagen måste betala tjänsten innan de kan kräva tillbaka en del av den från EU, förklarar Mandy Pieksma.

Sök stöd för att skydda ditt varumärke 

Alla ansökningar görs i fyra steg. För att EUIPO ska bevilja medel oavsett vilken produkt du ansöker om gäller följande fyra steg i ordningen nedan:

  1. Ansök om bidrag hos EUIPO
  2. Invänta svar från EUIPO
  3. Lämna in en Designansökan/varumärkesansökan/patentansökan hos myndigheten som avses eller kontakta PRV för en IP Scanning
  4. Begär ersättning hos EUIPO

Frågor och svar om varumärkesskydd och EUIPO:s fond

Vilka kan söka?

− Detta är tillägnat små och medelstora företag, med upp till 250 anställda och en omsättning på mindre än 50 miljoner euro, säger Mandy Pieksma.

Varför bör man söka?

−Jag tror att immateriella rättigheter kommer att spela en allt viktigare roll i vår globaliserade värld. Ju tidigare företag börjar inse vikten av detta relativt nya område, desto mer kan de vända det till sin fördel, förklarar hon.

Varför är varumärkesskydd särskilt viktigt för de företag som gör affärer på EU-s öppna marknad?

−Att skydda dina immateriella rättigheter är avgörande i en globaliserad värld. Det är verkligen en investering i ditt företags framtid. Ditt företag att tas mer seriöst på internationell nivå när det handlar med affärspartners eller i diskussioner med investerare.

Vilka är riskerna med att inte skydda din immateriella egendom?

−Den största risken vi alla tänker på är kopieringen av en produkt, men det kan gå så långt som att ett annat företag registrerar ditt varumärke eller din uppfinning före dig vilket innebär att du inte kan utnyttja den eller tvingas sluta använda den.

Hur kan du förbereda dig inför ansökan?

−Jag tror att det är viktigt att ta ett steg tillbaka och titta på hela bilden av verksamheten i företaget. Fundera på vilken IPR-strategi som kan stödja ditt företag eller om frånvaron av IPR-skydd potentiellt kan skada dig. Detta är också något som IP-skanningen kan hjälpa dig med, avslutar Mandy Pieksma.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.