Alkohollagens bestämmelse om att krögare endast får servera alkohol om de erbjuder gästerna ett varierat utbud av maträtter som tillagas i eget kök – matkravet – kan försvinna redan till sommaren. Det beskedet gav socialminister Jacob Forssmed i helgen.  

Så sent som i juni meddelade regeringen att matkravet kommer att slopas, men då hette det att frågan skulle snabbutredas och att en utredning skulle tillsättas nu efter sommaren. Det nya beskedet innebär att det räcker med en promemoria som underlag för en lagrådsremiss i början av nästa år. I så fall kan en färdig lag finnas på plats till sommaren.   

– Det här är ett mycket tydligare och skarpare besked än det som presenterades i somras. Då var beskedet att en utredning skulle tillsättas nu under hösten och jag kan ärligt säga att både jag och andra har varit ganska oroliga att det skulle fördröja processen till efter valet, säger Erik Östman, Företagarnas expert på regelförenkling.

Företagarna tar plats i Förenklingsrådet 

Förenklingsrådet snabbar på 

När regeringen i juni gav det välkomna beskedet om att slopa matkravet konstaterade Företagarna att det inte finns något behov av att utreda frågan från noll. Som ledamot i Förenklingsrådet har Erik Östman redan lyft in matkravet i rådets arbete med att föreslå regelförenklingar. Det mesta talar nu för att det verkligen har snabbat på avskaffandet.  

– Det är ingen hemlighet att slopandet av matkravet är en av de prioriterade frågorna som vi utreder i Förenklingsrådet och vi stämmer av med departementet för att säkerställa förslagets kvalitet. Det är inte offentligt än och att det kommer dröja lite till innan vi kan lämna över vårt förslag till regeringen, men uppenbarligen är man tillräckligt nöjd redan nu för att säga att det här kommer det gå att ta beslut på, säger han. 

Förra året kunde Företagarnas rapport Matkravet visa att krögare möter helt olika krav beroende på var i landet verksamheten bedrivs. Det lägsta kravet för att få serveringstillstånd är kommuner som kräver tre maträtter och ingen obligatorisk efterrätt. I flera kommuner krävs dock både för-, huvud- och efterrätter på menyn, ofta fördelade enligt någon formel där 3-5-3 verkar vara en av de vanligare. I den högsta skalan handlar det om kommunala krav på över 12 maträtter. 

Vågar man då hoppas på att matkravet verkligen kommer att slopas till sommaren? 

– Man ska aldrig ta ut segrar i förskott så champagnen korkar jag inte upp förrän beslut slutligen är taget i riksdagen, men nu är det nog så nära mål det kan komma, säger Erik Östman.