Vad var det som fick er att bli företagare?
– Lottas Bak&Form är en knytpunkt och samlingsplats där mathantverk, lokala producenter och gäster får mötas. Det har blivit en viktig plats för såväl lokalbefolkningen som turister. När bageriet skulle säljas såg vi som länge varit med på platsen möjlighet att driva och fortsätta utveckla detta livsverk. Vi är glada att få fortsätta slå upp dörrarna till Lottas Bak&Form för besökare och få vara med och skapa mathantverkskulturen i Sverige och påverka hur folket ser på småskalighet och det genuina mathantverket.
Berätta lite mer om företaget!
– Lottas Bak&Form är mötesplatsen där mathantverket får ta huvudrollen. Det småskaliga och lokalproducerade får skina i våra bröd, pizzor och bakverk. Vi får möjligheten att förädla lokala producenters råvaror där vårt fokus ligger på det som är i säsong och det som annars kanske hade sorterats bort. För många är bageriet resmålet under semestern och vi är glada att kunna visa upp vårt hantverk, naturen och miljön på svenska västkusten. Inte minst är det för unga lokalbor möjligheten till sitt första sommarjobb där de får uppleva hur servicebranschen kan och får se ut.
Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?
– Vår passion för hantverket, det genuina och ärliga i matförädlingen sticker ut från mängden. Vi använder uteslutande kulturspannmålssorter; spannmål som gör åkrarna, mångfalden och människorna som får äta dem gott. Utöver detta håller vi oss uteslutande till surdegen. Alla bröd, pizzorna och även kanelbullarna är gjorda på enbart surdeg. Vi håller oss till mångfalden och det naturen ger.
Vad i ert företagande gör dig mest stolt?
– Vi glädjer oss lite extra åt att få prata med nya gäster, de som är nyfikna men ännu mer de som är skeptiker. Att få förklara vad vi står för, vad hantverket kräver och få personer att förstå hur långt ifrån naturen vi ofta är i våra vardagar och vanor. Vi är även extra stolta över hur väl vi kan ta tillvara på våra resurser och anpassa de mängder vi bakar för att till slut inte ha något svinn i produktion. Med vårt avlägsna läge i åtanke och inte minst de enorma skiftningarna i säsong är det en utmaning att beräkna vilken efterfrågan är på en dag. Vårt sätt att jobba på innefattar även att inte allting alltid måste finnas. Detta är något som vi alla får och måste lära oss. Det finns ingen bättre känsla än när allt ta slut när vi stänger för dagen.
Berätta om företagets framtidsvisioner.
– Vi vill fortsätta jobba med och utveckla recept för outnyttjade råvaror, både de som klassas som "restprodukter" såväl som icke-konventionella råvaror som naturens skafferi erbjuder. Vi vill även vara den levande drivkraften på en ö där den största delen av befolkningen endast bor på sommarmånaderna och hålla igång samhället även vintertid såväl för lokalbefolkningen som för turistnäringen utanför säsong. Event och användning av vår lokal är våra nästa steg.
Vilket är ert bästa företagartips?
– Vårt tips är att om hållbarheten i råvaror och ekologi står högt upp på agendan även lägga vikt och fokus på att få företaget att bli hållbart för företagsdrivarna och de anställda. Hållbarhet är svårt att definiera men det sträcker sig i alla led!
Vill ni berätta något mer om ert hållbarhetsarbete?
– Vi jobbar med det överallt och på alla sätt vi kan. Inga tillsatser, överflödiga ingredienser eller onödiga leveranssträckor där istället ekologiska råvaror och kretsloppsgynnande arbetssätt får stå i fokus.
Med en nypa mod, en rejäl dos passion och mycket kärlek till både hantverk och hembygd har årets unga företagare kavlat upp ärmarna – och kavlat ut en framgångssaga.
De har utvecklat ett arv till att vara mer än ett bageri – de har byggt en destination. En doftande mötesplats där både lokalbor och långväga gäster samlas kring surdeg, samtal och småskaligt storverk.
Med bröd som prisats med både guld och silver i SM, visar de att kvalitet, kreativitet och kompromisslöshet kan jäsa till något alldeles extra. Men de har också jäst som företagare själva – sedan övertagandet av verksamheten har de vuxit enormt i både ledarskap och affärsmässighet.
Genom sitt målmedvetna arbete med lokala råvaror och noll-svinn bidrar de till ett hållbart näringsliv. Som arbetsgivare för många av våra ungdomar skapar de inte bara framtidens bröd – utan framtidens medarbetare och företagare.
De visar att Tjörn inte bara smakar salt hav och sommarbris – ibland smakar det också riktigt, riktigt gott av surdeg.
Vinnarna av årets unga företagare på Tjörn 2025 är:
Hella Selle och Emma Skoglund, Bak-axeln AB (Lottas Bak & Form)