Per och Ingunn har förvandlat en förfallen industribyggnad i Bergslagen till ett modernt besöksmål med boende, restaurang och egen vinproduktion.

– Här blir det dubbeldörrar med spröjsade industriglas, vi vill behålla så mycket av den gamla industrikänslan som möjligt, säger Per när han visar runt i den före detta kraftstationen som nu är på väg att förvandlas till ett modernt vineri.

Den vita industribyggnaden har åtta meter i takhöjd och stora rör i ena väggen där vattnet från älven utanför tidigare kom in. Nu är tanken att det i stället är vinintresserade besökare som ska strömma in till Sävenfors Lodge & Vineri, besöksmålet som Per och Ingunn håller på att bygga upp norr om Hällefors.

Vin av bär

Per driver sedan 1999 Grythyttan Vin som producerar viner av hjortron, lingon, blåbär, vildhallon och björksav. Tidigare producerade han även Skogsglögg, en av Systembolagets mest sålda glöggar, men 2021 sålde han varumärket och produktionslokalerna till Spendrups – allt för att kunna fokusera på den gamla kraftstationen i Sävenfors som han och Ingunn fick möjlighet att köpa 2020. Byggnaden hade då legat i dvala i flera år.

När vineriet är klart i höst är målet att producera mellan 15 000 och 20 000 flaskor årligen. Det är betydligt mindre jämfört med de runt 130 000 flaskor som paret buteljerade när Skogsglöggen fortfarande ingick i sortimentet.

– Med gårdsförsäljning blir det finansiellt försvarbart att vara en småskalig dryckesproducent eftersom vi slipper distribution och andra stora omkostnader. Dessutom kommer vi att kunna erbjuda betydligt fler rundvisningar och vinprovningar, säger Per.

Arbetstillfällen på landsbygden

Paret har länge följt alla turer om gårdsförsäljning och själva lobbat för en lagändring.

– Gårdsförsäljningen kommer att betyda jättemycket, inte minst för arbetstillfällena ute i landet eftersom många småskaliga dryckesproducenter finns på landsbygden. Som det är i dag är det inte ekonomiskt försvarbart att tillverka vin i liten skala. Men när det blir tillåtet med gårdsförsäljning tror jag att vi kommer att få se betydligt fler dryckesproducenter i Sverige, menar Per.

Redan nu kan besökare prova de viner som paret hade med sig i flyttlasset till Sävenfors i restaurangen, vinkaféet och butiken som ligger i anslutning till kaféet. I butiken saluförs än så länge inga viner, däremot egenproducerad vinäger och glass med smaker från skogen.

– Vi märker att det finns ett väldigt stort intresse för våra lokala produkter. Och det här kommer att bli ett ännu mer intressant besöksmål om gästerna också får köpa med sig vinerna hem, säger Ingunn.

Fakta om Sävenfors Lodge AB

Ägare: Per och Ingunn Fritzell.

Plats: Strax utanför Sävenfors norr om Hällefors i Bergslagen.

Verksamhet: Boende, restaurang, vineri och butik.

Anställda: Ingunn och Per har flera deltidsanställda, bland annat kockstudenter från Grythyttan, och sommarpersonal. 

Omsättning (2023): 3,7 miljoner kronor, resultat 686 000 kronor.