"Till skillnad mot annat stålavfall finns det få återvinningsmetoder”

Vad är problemet med slipmull?

- När företag finpolerar ståldelar används ett stort sandpapper som tillsammans med skärvätskor avger ett oljeblandat slipdamm – slipmull. Till skillnad mot annat stålavfall finns det få återvinningsmetoder. I stället betalar företagen för att skeppa mullen på deponi eller förbränning.

Det är ett växande miljöproblem?

- Bara i Europa genereras mer än 500 000 ton slipmull per år, globalt sett rör det sig om tolv miljoner ton per år. Och industrin kring stålbearbetning växer stadigt.

Ni omvandlar avfallet till vätgas och värdefulla kemikalier för vattenrening?

- Vår kemiska process separerar ut järnet från stålavfallet och omvandlar det till järnklorid som är en av de mest använda kemikalierna för att rena dricksvatten från organiska ämnen. Behovet av järnklorid fördubblas nu till följd av nya EU-direktiv med striktare krav på vattenrening i städer. Processen genererar samtidigt vätgas som biprodukt.

Idén bygger på forskning från Chalmers?

- Ja, vår ena medgrundare Thomas Ottink, doktorerar inom återvinning av industriell materialåtervinning. Han undersöker nu fler potentiella lösningar och områden framöver.

Ni fick tidigt kontakt med SKF och andra industrijättar?

- Ja, de har varit med och stöttat vår utveckling sedan dag ett och i fjol genomförde vi ett pilotprojekt finansierat av Scania och SKF. Nu har vi ett utvecklingsprojekt tillsammans med dem och flertalet andra företag, bland annat SSAB.

Framöver licensierar ni ut er teknik?

- Precis, vi ska inte själva bli återvinnare. Vi siktar på att licensiera ut teknologin eller ingå partnerskap med etablerade kemiproducenter, för att minimera uppstartskostnader och tid.

Tre snabba

Insikt: Jag behöver inte göra allt själv, mina kollegor kan lösa problem minst lika bra. Och det är värt det att pausa då och då. Jag är ett djur som behöver äta, sova och röra på mig.

Lifehack: Övar på att meditera. Jag sätter mobilen på 5–10 minuter och fokuserar på andningen.

Bästa backningen: Vi har fått hjälp av riktiga pärlor som kopplat ihop oss med nyckelpersoner hos potentiella kunder. Var inte rädd att ta upp någons tid, de får ofta energi av att höra om nya idéer.