Förelagde affärsmodeller
Över 40 procent av företagen tror att den affärsmodell som de använder idag inte kommer att finnas kvar om fem år, visar en studie från Microsoft.
Samtidigt visar en ny undersökning från TietoEvry att endast en tredjedel använder tekniken på strategisk nivå – och bara 7 procent har implementerat AI i större skala inom hela verksamheten.
Behov av AI-proffs
Undersökningen visar att brist på kompetens är det största hindret då en tredjedel uppger att deras organisation saknar de nödvändiga kunskaperna för att kunna implementera AI i större skala. Även försiktighet kring hur AI påverkar arbetsbelastning och IT-säkerhet uppges var en orask till återhållsamhet.
Halkar efter
En enkät utförd av PwC visar att svenska vd:ar är optimistiska vad gäller ökad global tillväxt i år, däremot är det dystrare när är det gäller användningen av AI, där Sverige ligger långt under det globala snittet.
Det är främst stora företag som använder AI, men användningen av AI ökar mest bland små företag vilket gör att skillnaderna har minskat sedan 2021, visar statistik från SCB.
Den offentliga sektorn är lika snabb på att anamma AI i sin verksamhet som industrisektorn. Däremot är småföretagare och konsulter mer snabbfotade när det gäller att testa nya metoder för effektivisering eller analys.
Sömnlöst det nya normala
Exemplen på hur AI används sömlöst i vanliga konsumenttjänster är många. Från när betalkort tillfälligt spärras automatiskt vid avvikelser i köpbeteenden till när spam i mejlkorgen automatrensas eller när konsumenter förföljs med annonser på sociala medier. Det stora teknikskiftet ligger i att dessa lösningar nu även kan användas av småföretag till en lägre kostnad och ansträngning.
AI som lär sig
Nästa stora trend inom AI är den så kallade proaktiva användningen av AI i verksamheten. Detta exemplifieras framför allt av möjligheten att träna AI-klienter att utföra analyser, textgenerering, kundtjänstärenden, webbpubliceringar, bokningar, köp eller beställningar - som är särskilt anpassade, efter att AI i en sluten miljö lär sig ett utstuderat beteende baserat på erfarenhet och feedback från användare. Detta skapar flertalet möjligheter för småföretagare att effektivisera sina verksamheter samtidigt som det kan ta bort behovet av flertalet konsulttjänster som idag utförs av människor, dessutom kan det även öppna möjligheter för andra typ av roller än de som idag finns i en verksamhet.
Tolerans för misstag
För att kunna få bäst konkret affärsnytta av AI på längre sikt är motståndkraft för misstag nödvändig. Ett tydligt exempel var när en AI-robot på ICA i Västerås tog emot glassbåtsbeställningar på 18 glassbåtar i en låda, vilket chattboten uppfattade som en beställning på 18 lådor med glassbåtar. Möjligheterna för missförstånd är alltså stora men blir allt mindre förekommande ju mer tekniken testas och verksamheten kan tolerera att det kan bli fel ibland.
Hur svenska småföretagare tar till sig den nya tekniken och nyttjar möjligheten att springa snabbare än myndigheter och industribolag kan på sikt bli avgörande för både arbetstillfällen och tillväxt.