I Dalarnas län står småföretag för 28 procent av skattekronorna. Det visade Företagarnas rapport Välfärdsskaparna som publicerades under våren. På kommunnivå visade det sig vara Vansbro som är länets främsta småföretagarkommun, med 38 procent av skatteintäkterna från småföretag. 

I dag släpptes Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i Dalarnas län och här hamnade hela fyra kommuner på topp 100 i Sverige listan. Inte helt förvånande landade Vansbro som länsetta. Vansbro har haft en positiv utveckling och för tredje året i rad förbättrar kommunen sin plats i Svenskt Näringslivs ranking. Vansbro har det bästa företagsklimatet av samtliga kommuner i sin kommungrupp i hela Sverige i år.

– Jag har följt Vansbro och sett hur kommunen brinner för dessa frågor. Det grundar sig i att de förstår hur viktiga blomstrande lokala företag och verksamheter är för kommunen. Det finns en röd tråd från den politiska ledningen, till tjänstepersoner och näringslivskontor. De krokar arm och spelar i samma lag. Sådant får effekter, säger Henrik Navjord, regionchef Svenskt Näringsliv Dalarna.

Dalakommuner bibehåller starka positioner

Med något mindre förändringar finns Rättvik, Orsa och Leksand som alla håller sig stabilt på listan. 

- Det är glädjande ur ett dalaperspektiv att fler kommuner bibehåller sina starka positioner. Jag upplever även i dessa kommuner att de har varit noga med dialogen och varit tillgängliga för företagen. Även bland dessa är det tydligt att man hjälps åt och ser ett stort värde i att förbättra företagsklimatet, säger Navjord.

Borlänge tappar rejält

Sämst ut i rankingen i länet kommer Borlänge på plats 249 och Säter på plats 280. Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

- Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.