Sara Brandt driver Prime catering och lunchrestaurangen Smakfullt i Bulltofta. På cateringsidan erbjuds fine dining, de är inte billigast men de siktar på att hålla hög kvalité med lokala råvaror och svenskt kött. 30 till 40 procent av cateringverksamheten bokas av bröllopspar. Sara har hittat sin marknad och byggt ett varumärke med nöjda kunder. Hon har en hunger efter mer, kanske blir det en restaurang som ligger mer centralt i framtiden.
– Är man liten står man där. Det är dyrare för oss än för hushållen i många fall. Men det är bara att suck it up. Jag har aldrig öst in kapital, det har varit hårt slit upp hit. Jag är inte byggd så att jag tittar på det negativa. Jag ser det som är bra, säger Brandt.
Allt Sara berättar präglas av en stor dos yrkesstolthet. Förr snittade hon 80 timmar i veckan i sitt bolag, i dag kommer hon undan med 50.
– Jag är alltid tillgänglig. Ringer en kund på en söndag kväll så svarar jag, säger Brandt.
Begränsat personalutbud
Att driva restaurangverksamhet kommer inte utan vissa utmaningar. Det är svårt med kompetensförsörjning i hela branschen, personalutbudet är begränsat särskilt efter pandemin då många valde nya vägar.
– Många ser det här som ett yrke man vandrar igenom och inte som något man stannar kvar i. Jag har en lösning. Det är att man återinför lärlingskap i Sverige, det har man i Danmark, säger Brandt.
Kortsiktigheten gäller främst serveringspersonal. Kockar stannar i regel längre, men vid 50 års åldern börjar kroppen ge vika och orkar inte med det slitsamma jobbet länge till. Sara praoade i restaurangbranschen i högstadiet och har sedan fastnat. I dag tar hon med glädje emot praoelever och praktikanter.
– Vi har haft ett gissel med personal och gjort några dåliga rekryteringar genom åren, säger Brandt som har fem anställda.