Tidigare i vår presenterade Folkhälsomyndigheten sitt förslag till föreskrifter och råd till företag som vill bedriva gårdsförsäljning. Det var mer långtgående än vad den nya lagen kräver. Företagarna var därför mycket kritiska och avstyrkte flera av förslagen i det remissvar som lämnades in. Nu har myndigheten tagit till sig av kritiken, men bara delvis. Det framgår av de beslutade föreskrifterna.
– Det här är en liten seger. De mest skadliga delarna i myndighetens ursprungliga förslag är inte med i reglerna som börjar gälla 1 juni, men det betyder tyvärr inte att de är helt avskrivna, säger Företagarnas regelförenklingsexpert Erik Östman.
Kortare besöksevenemang
I Folkhälsomyndighetens ursprungliga förslag stod det att de besöksevenemang som lagen kräver skulle pågå i minst 45 minuter, att varje besök skulle inledas med en muntlig information om alkoholens skadeverkningar och att myndighetens skriftliga information om alkohol i tryckt format skulle delas ut till besökarna.
Nu står det klart att det obligatoriska besöksevenemanget kortas ner och får en tidsgräns på minst 30 minuter, samt att det inte ska krävas utdelning av tryckt material – inledningsvis.
– En halvtimme i stället för trekvart är helt klart förbättring, men anledningen till att det ska räcka att informera muntligt om alkoholens skadeverkningar handlar om att Folkhälsomyndigheten måste avisera EU-kommissionen om att införa krav på tryckt information, inte att kravet tas bort. Det är illa, säger Erik Östman.
Skriftlig information , senare
Myndigheten skriver på sin webbplats att den fått veta att kravet på att ge skriftlig information om skadeverkningar av alkohol är en bestämmelse som behöver notifieras till EU-kommissionen innan den kan träda i kraft: ”Därför har kravet på skriftlig information för närvarande utgått, men vi planerar att göra en notifiering och återkomma om detta efter sommaren.”
– Företagare som ligger i startgroparna för att få erbjuda gårdsförsäljning i sommar behöver raka och tydliga besked från Folkhälsomyndigheten, inte skrivningar om att den tänker komma med nya krav längre fram, säger Erik Östman.
Företagarna anser att det fortfarande är ett problem att de som vill bedriva gårdsförsäljning till skillnad mot Systembolaget måste informera besökarna om hur farlig deras produkt är, men det kravet finns i lagstiftningen, inte Folkhälsomyndighetens regler som kompletterar lagen.