"Det kulturella är minst lika viktigt: hur funkar en kräftskiva, vad är kanelbullens dag?"

Fyra av tio gånger misslyckas mottagandet av utländska medarbetare?

- Företag spenderar i genomsnitt 20 000 euro på att flytta en internationell medarbetare. Ändå misslyckas 42 procent av de anställningarna, oftast på grund av problem på plats i det nya landet. Du lär dig ett nytt jobb och hanterar mycket annat samtidigt. Trots det fokuserar de flesta tjänsterna på stöd före och under flytten.

Du såg luckan på marknaden via dina egna erfarenheter?

- Min egen relocation-resa började vid 10 års ålder när jag flyttade från Indien till Sverige med familjen när mina föräldrar fick jobb här. I dag har jag över 20 års internationell erfarenhet. Efter min examen har jag jobbat i Liechtenstein, Österrike, USA och Singapore.

Du flyttade hem till Sverige och blev företagare?

- Jag lämnade Singapore på grund av de svårigheter min partner stötte på när han försökte ta sig in på arbetsmarknaden där. Till slut hittade han ett jobb hemma i Sverige. Jag klev in i rollen som koncernstrategichef på Ahlsell. För två år sedan sa jag upp mig och pitchade min företagsidé hos inkubatorn Antler.

Moai är det du själv saknade vid jobbflyttar?

- Det är en plattform både för hr-chefer och för globala talanger som får personlig support i upp till ett år efter flytten, inklusive för familjemedlemmar. En AI-assistent tränad på myndighetsinformation finns för att besvara frågor, översätta dokument och se till att viktig information är begriplig. Men det kulturella är minst lika viktigt: ”midsommar närmar sig, här är några snapsvisor, så här funkar en kräftskiva, vad är kanelbullens dag?”.

Tre snabba

Favoritstöd: Via Almi fick jag verifieringsmedel och en regionvinst i Venture Cup gav trovärdighet. Hjälp från min bror som är utvecklare och drivit eget techbolag har också betytt otroligt mycket.

Lärdom: Fundera på hur du mäter framsteg. Jag hade möte med Spotifys globala mobilitetschef, det var värt att fira.

Inspiration: Företaget är döpt efter ett japanskt fenomen. Jag såg en dokumentär om blå zoner, som Okinawa, där människor lever länge. De har moai, sociala supportgrupper där folk hjälps åt med alltifrån att laga mat till att deklarera.