Kommer småskaliga dryckesproducenter kunna sälja flaskor till besökare 1 juni, när gårdsförsäljning blir tillåten? Det hänger på att kommunerna som beviljar tillstånd och utövar tillsyn ger dem grönt ljus, men inte ens i kommuner som prioriterar frågan högt kan man i dagsläget garantera att de kommer att kunna ge det.
– Vi vill komma i gång redan 1 juni, men allt hänger på kunskapsprovet som våra dryckesföretagare måste klara. Vi har inte fått ta del av det provet från Folkhälsomyndigheten ännu, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.
Öppet alla dagar
Den 1 juni är i år en söndag, men även om det finns kommuner som inte kommer att tillåta gårdsförsäljning på söndagar har inställningen från det politiska styret i Linköping varit att inte begränsa öppettiderna. Lagen tillåter gårdsförsäljning mellan klockan 10:00 och 20:00 alla dagar i veckan.
Den tillåtande inställningen har även märkts i att kommunen velat förbereda så mycket som bara går i tillstånds- och tillsynshänseende för att företagen ska kunna komma i gång med sin gårdsförsäljning, även om alla bitar inte varit på plats.
– Så snart det stod klart att gårdsförsäljningen blir av öppnade vi i upp för att ta emot ansökningar från företag, även om vi inte hade svar på alla frågor kring avgifter och tillstånd och det kan leda till kompletteringar, säger Annika Krutzén.
Signalvärde för kommunen
Anders Björck är ordförande i Företagarna Linköping. Han är nöjd med hur kommunen arbetar med gårdsförsäljningsfrågan.
– Vi har flera bryggare i kommunen som vill satsa på gårdsförsäljning och då är det bra att kommunen visar framfötterna. Det finns ett signalvärde i detta eftersom det visar att kommunen satsar på företagsklimatet, säger han.
Företagarna i Linköping arbetar hela tiden med att påverka förutsättningarna för företagen i kommunen och sitter bland annat med i det strategiska näringslivsrådet.
– Närhet till beslutstafattarna är jätteviktigt, säger Anders Björck.
Avgifter på plats
Social- och omsorgsnämnden i Linköping fattade beslut om avgiften för prövning av ansökan om tillstånd till gårdsförsäljning 23 april. Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige 27 maj.
– De företag som skickade in ansökan om gårdsförsäljning tidigt gjorde det lite i blindo, men vi har pratat med dem vi vet är intresserade och varit tydliga med att vi ska ha så låga avgifter som möjligt med kostnadstäckning, säger Annika Krutzén.
Kostnaden för gårdsförsäljningstillstånd som kommunfullmäktige i Linköping ska klubba är 8 800 kronor. Det är samma kostnad som för tillståndet att bedriva exempelvis ölprovning. Företag som redan har serverings- och provsmakningstillstånd får en lägre avgift, 4 395 kronor, eftersom verksamheterna redan är kända av kommunen.
– Det är ett nytt slags tillstånd vi har att hantera, men det skiljer sig inte så mycket från andra och vi har skickliga handläggare i kommunen, säger Annika Krutzén.
Provtillfälle 1 juni
Kommunen har reserverat tid för företag som vill göra kunskapsprovet redan på söndagen och kommunen kommer alltså att hålla söndagsöppet för att göra det. Målbilden är att de företag som vill komma i gång med gårdsförsäljningen ska kunna göra provet på morgonen 1 juni och kunna börja sälja gårdsförsäljning senare samma dag, förutsatt att de klarar det.
– Vi hoppas att företagen som vill ska kunna göra provet på morgonen 1 juni och sälja sin första flaska till besökare senare samma dag, men det hänger på att allt klaffar med Folkhälsomyndighetens kunskapsprov, säger Annika Krutzén.
Innan en kommunen meddelar tillstånd för gårdsförsäljning ska ett yttrande från Polismyndigheten tas in, så om det inte redan finns ett sådant inhämtat för ett företag måste det ordnas innan gårdsförsäljningen kan godkännas.