Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att Sveriges bruttonationalprodukt minskade med 0,2 procent under årets tredje kvartal jämfört med andra kvartalet. Statistiken är korrigerad för säsong- och kalendereffekter. Nedgången i BNP förklaras främst av en nedgång i hushållens konsumtion.
– SCB:s data visar inte på en jättedramatisk förändring – men nedgången är ändå oroande då det är ett ytterligare tecken på att konjunkturläget håller på att förändras till det sämre, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Produktivitetskapaciteten är överskriden
Företagarnas egen konjunkturundersökning, Småföretagsbarometern, visade redan före sommaren att företagen inte levt upp till sin förväntningar från i fjol, till stor del på grund av att just produktivitetskapaciteten redan är överskriden. Även om konjunkturen fortfarande är stark talar det mesta för att toppen har passerats. Konjunkturläget kommer förändras och den svenska ekonomin kan vara på väg in i lågkonjunktur.
– Utvecklingen är särskilt oroande eftersom det finns en rad områden som behöver betydande reformer för att möta samhällsutmaningarna och skapa bättre förutsättningar för mindre och växande företag att möta ett svagare konjunkturläge, skapa jobb och tillväxt, säger Daniel Wiberg.
Politisk oro, Brexit och penningpolitiska åtstramningar kommer att bidra till att dämpa både konsumtion och investeringar.
Konkurserna kan bli fler
I lågkonjunktur minskar efterfrågan från konsumenter och kunder. Det blir därför svårt att sälja allt som produceras. Vilket leder till nedgångar i realinkomst, industriproduktion och sysselsättning samt snabba ökningar i antalet konkurser. Då uppstår ledig kapacitet i produktionen, varor läggs på lager och människor blir arbetslösa eftersom det inte finns jobb. Priser och löner kan dessutom sjunka så att det uppstår allmänna prissänkningar, deflation.
– Politisk oro, Brexit och penningpolitiska åtstramningar kommer att bidra till att dämpa både konsumtion och investeringar. Till detta kommer sedan risken för handelskrig mellan USA och andra stora ekonomier, som redan har börjat påverka Kina och EU negativt. En tvär inbromsning av den globala tillväxten kan snabbt leda till lågkonjunktur och även utlösa en mer omfattande ekonomisk kris, befarar Daniel Wiberg.